Så ska techtalanger i Stockholm övertygas om att flytta – till Umeå

Breakit - Så ska techtalanger i Stockholm övertygas om att flytta – till Umeå

Översta bilden, Emanuel Dohi. Nedersta bilden, Sandra Finér och Fredric Lindström, Limes Audio. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

Ett 20-tal startups och it-bolag från Umeå intar Berns salonger ikväll. Målet: Att rekrytera folk från huvudstaden.

I november besökte Breakit Umeå och upptäckte att det bubblar på ganska bra i Västerbotten. Enligt inkubatorn Uminova Innovation finns behov av 1.150 nya tjänster inom it-sektorn de närmaste åren. Redan nu letar flera av startupsen efter allt från utvecklare till projektledare. 

“Vi behöver hitta erfaren arbetskraft, ännu fler som har skaffat sig erfarenhet men som nu är sugna på att flytta till Umeå,” säger Martin Wiklund, vd och grundare av Sportswik.

Hans bolag har skapat en app som gör vem som helst till en sportreporter. Tjänsten är gratis för klubben, laget och alla som vill följa den aktuella matchen. 

Några andra exempel på startups och tillväxtföretag som kommer till Berns för att ragga folk är mjukvarubolaget Limes Audio och COS Systems som levererar produkter för fibernätleverantörer.

“Vi gör det här för att vi vill att fler ska komma till Umeå. Det händer jättemycket här och vi vill lyfta fram det, både på startupsidan och inom IT-branschen. Bolagen behöver mer kompetens och arbetskraft för att kunna fortsätta växa," säger Annelie Weinehall, marknadsassistent på Infotech Umeå.

Hon hoppas att billigare bostadspriser och ett starkt startupcommunity ska få fler att byta Stockholm mot Umeå. 

“Det är stor skillnad, de som flyttat upp från Stockholm behöver inte pendla 40 minuter utan har högst en kvart till jobbet. Det är också lättare att få förskoleplatser och det är cykelavstånd överallt. Umeå är en stad som växer men ändå finns en stor gemenskap mellan företagen."

Läs fler artiklar
LÄS MER