Trots börsfrossan - stort intresse för Catena Medias notering

Breakit - Trots börsfrossan - stort intresse för Catena Medias notering

Robert Andersson, vd för Catena Media som börsnoteras på torsdagen. Foto: TT/Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Breakits källor uppger att nyemissionen kommer bli kraftigt övertecknad. Teckningskursen kommer att hamna i det övre prisspannet.

De senaste dagarna har aktiemarknaderna världen över varit mycket instabila. Spelbolagen har varit extra utsatta med regelrätta ras i flera av företagens aktier. Evolution Gaming har till exempel tappat nästan 25 procent bara den senaste veckan och Betsson dryga 18 procent.

För ledningen i Catena Media, vars affärsidé är att tjäna pengar på att slussa potentiella spelare till olika nätkasinon, har börsoron varit sämsta tänkbara nyheter. I början av förra veckan annonserade bolaget att de planerade en börsnotering den 11 februari, alltså i morgon torsdag. Att börsen direkt efter ett sådant besked börjar gå ned kraftigt är ingenting annat än en mardröm för en företagsledning - men Catena Madia tycks ändå rett ut situationen.

Enligt Breakits källor talar nämligen allt för att noteringen kommer att lyckas. Redan i måndags gick bolaget ut och meddelade de större investerarna att på grund av det stora intresset skulle priset på aktien vid noteringen hamna på mellan 31 och 34 kronor. Det är en höjning av det ursprungliga prisspannet som låg på 27 till 34 kronor. 

”Det kommer få sådana här techrelaterade bolag till Stockholmsbörsen och trots att det är en stökig marknad så kommer noteringen genomföras i morgon”, bekräftar en av Breakits källor.

I början av veckan var erbjudandet från de nuvarande aktieägarna till investerarna övertecknat nästan tio gånger och enligt Breakits källor har inga större placerare dragit sig ur efter det.

Catena Media kommer att noteras på Stockholmsbörsens First North-lista. Marknadvärdet på bolaget blir, beroende på var den slutgiltiga emissionskusren hamnar, mellan 1 430 miljoner kronor och 1740 miljoner kronor.

I samband med noteringen så säljer också de gamla ägarna en stor del av sina aktier. Som mest kan det handla om aktier för motsvarande nästan 700 miljoner kronor. Bland storägarna återfinns grundarna Erik Bergman och Erik Thidell samt riskkapitalbolaget Optimizer (dit Googles tidigare Sverige-chef Anders Berglund rekryterades i förra veckan) och Staymedia AB.,

I och med noteringen får Catena Media in en rad namnkunniga ägare:

  • Investmentbolaget Öresund med finansmannen Mats Qviberg i spetsen tecknar sig för aktier motsvarande 100 miljoner kronor.
  • Swedbank fonder köper aktier för 100 miljoner kronor.
  • Fastighetsmagnaten Erik Selin teckar aktier för 50 miljoner kronor.
  • AMF Fonder köper aktier för 30 miljoner kronor.

Övriga som förbundit sig att teckna aktier i noteringen är hedgfonden Ram One, investeraren Niklar Eriksson och investmentbolaget Knutsson Holdings (bland annat storägare i speljättarna Betsson och Netent). An det totala erbjudandet som nu gått ut till aktiemarknaden har dessa garanter tillsammans lovat att köpa aktier till ett värde av cirka 450 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER