De hemliga superklippen – nu avslöjas prislapparna i tre svenska storaffärer

Benify Reachmee SaaS
De hemliga superklippen – nu avslöjas prislapparna i tre svenska storaffärer

Markus Kullendorff, Urban Edenström och David Frykman

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakit har grävt fram uppgifterna som alla inblandade ville dölja i transaktionerna i Benify, Datscha och Reachmee.

Breakit har gjort den första stora kartläggningen av Sverige 50 största SaaS-bolag. I granskningen går det att hitta en hel del spännande nyheter. Här bjuder vi på tre stycken.

När stora företagsaffär utanför börsen presenteras är det mer regel än undantag att de finansiella detaljerna hålls hemliga.

Men vi har grävt i dokument och hittat de rätta siffrorna. 

Urban Edenström

Datscha

Den största transaktionen på den svenska SaaS-marknaden under 2019 var försäljningen av Datscha till amerikanska Real Capital Analytics. Datscha startades för 20 år sedan av entreprenören Urban Edenström och är en plattform för fastighetsdata. Bolaget har varit helt dominerande i sin nisch med nästan 110 miljoner kronor i omsättning och en vinst på dryga 30 miljoner kronor, enligt Urban Edenström.

Prislappen för Datscha ville dock ingen avslöja men det kan Breakit nu göra. I årsredovisningen för Datschas gamla ägare, Stronghold, framgår nämligen allt svart på vitt (även om det krävs lite bläddrande i den nästan 100 sidor tjocka årsredovisningen).

I noten 7 med “Övriga intäkter” hittar vi till slut rätt kolumn – “Resultat försäljning dotterbolag”. Det är där som vinsten från Datscha-affären framgår.

Stronghold, där Urban Edenström äger 50 procent av aktierna, gjorde en vinst på hela 603,2 miljoner kronor på affären. Nästan halva vinsten eller 300 miljoner kronor valde aktieägarna att dela ut till sig själva varav Urban Edenström alltså fick 150 miljoner kronor.

David Frykman

Reachmee

En annan uppmärksammad SaaS-affär under fjolåret var riskkapitalbolaget Verdanes köp av Reachmee som tagit fram en rekryteringsplattform. Transaktionen var en del i en konsolidering där Verdane håller på att skapa en Nordeuropeisk spelare. Reachmee omsatte knappa 50 miljoner kronor ifjol och gjorde ett nollresultat.

Inte heller här ville någon av parterna avslöja någon prislapp men genom att granska den gamla huvudägarens årsredovisning går det räkna fram priset. Rechmee ägdes till 60 procent av affärsänglarna David Frykman och Pål Hodanns investmentbolag FH Kapital. I fjol redovisade FH Kapital en vinst på 106 miljoner kronor som en effekt av Reachmee-affären. Det innebär att hela Reachmee värderades till 179 miljoner kronor i transaktionen. Dessutom löstes ett optionspaket in som en del av affären så totalt betalade köparna runt 200 miljoner kronor. 

Markus Kullendorf

Benify

HR-plattformen Benify har till och från varit på väg att säljas de senaste åren men någon affär har ännu inte kommit till stånd. Istället har de nuvarande ägarna valt att göra en del-exit i form av ett återköp av aktier. Så här gick det till:

Benifys moderbolag tog ett lån på 650 miljoner kronor. I nästa steg köpte bolaget tillbaka preferensaktier från aktieägarna till ett värde av 596 miljoner kronor. De största ägarna var det brittiska riskkapitalbolaget Vitruvian med 72 procent av aktierna och de tre grundarna Markus Kullendorff, Anders Nyberg och Åke Lundén som tillsammans kontrollerar 23 procent av bolaget. I praktiken kunde alltså de nuvarande ägarna casha ut nästan 600 miljoner kronor samtidigt som bolaget fick en skuld på lika mycket pengar.

På vårt event SaaS Summit kommer vi att dissekera rapporten som ovan nyheter är hämtade ifrån och gå på djupet med slutsatserna. Du kommer också träffa en rad av profilerna bakom bolagen på listan på eventet. För specialpriset 950 kronor kan du nu gå på SaaS Summit och få hela den 28-sidiga rapporten på köpet (den kan också köpas separat). Här kan du anmäla dig och köpa rapporten!

Läs fler artiklar
LÄS MER