Sök

Kry slår upp portarna till vårdcentraler – öppnar för nya sätt att tjäna pengar

KryNätläkare

Erik Hjelmstedt, Sverigechef Kry. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Nya tider för nätläkaren.

När corona-pandemin slog till med stor kraft över Sverige ökade besöken hos de digitala läkarna markant. Enligt Sveriges Radio hade nätläkarna fram till maj haft 800.000 besök. Något som kan jämföras med 1,1 miljoner under hela förra året.

Men nätläkarna har länge haft planer på att göra annat än bara att ta emot patienter via digitala vägar.

I våras gick Kry ut med att de planerar att öppna 10 vårdcentraler i Stockholm och under tisdagen slog man upp dörrarna för sin två först mottagningar i huvudstaden, på Sibyllegatan på Östermalm och i Gallerian i de centrala delarna av stan.

“Det gynnar både invånarna och samhället i stort”, säger Erik Hjelmstedt Sverigechef på Kry i ett pressmeddelande.

“Vi ser fram emot att fortsätta tillgängliggöra god och nära vård på ännu fler platser i år och under nästa år.”

Kombinerar digitala och fysiska vårdcentraler

De nya vårdcentralerna kombinerar den digitala vården och den fysiska. I första hand söker patienter vård digitalt, bedöms man ha behov av ett läkarbesök genomförs det först via videosamtal innan det beslutas om det finns behov av ett fysiskt läkarbesök. 

Att Kry öppnar i Stockholm innebär också att patienter nu kan lista sig hos den digitala nätläkaren. Det innebär också att Kry kommer ersättas på samma vis som andra vårdgivare i regionen. 

Tidigare har Kry fått 500 kronor i ersättning via det så kallade utomlänsavtalet. Med fysiska vårdcentraler och listade patienter sänks den ersättningen till 200 kronor för ett läkarbesök och 100 kronor för ett besök hos en sjuksköterska.

Får betalt för varje listad patient

Men det finns en ekonomisk uppsida också. Med fysiska vårdcentraler ersätts Kry på samma sätt som andra vårdcentraler. Det innebär att man får en fast ersättning för varje listad patient varje år.

“Det är klart att vi hoppas på att få många att vilja lista sig hos oss – och att anledningen är att vi ger bäst och snabbast vård, säger Johan Flodin, läkare och produktchef på Kry till Dagens nyheter.

Just nu byggs också en vårdcentral i Sickla upp och via ett uppköp äger Kry också ytterligare 4 vårdcentraler i Stockholmsområdet.

Läs mer