Sök

Våra hjärnor lurar oss att sexiga startups är de mest framgångsrika

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Vad är människans innersta drivkraft? Mitt svar är sex. I vid bemärkelse.

De startups som uppfattas som sexiga har mycket bättre förutsättningar att få in riskkapital än de som uppfattas som tråkiga. Ta Soundcloud till exempel. De levererar en cool tjänst som en miljontals människor i världen använder.

Utvecklingsmöjligheterna tycks oändliga, Soundcloud kan bli nästa Spotify. Typ. När det kommer till något så osexigt som positivt kassaflöde är musiktjänsten ännu inte lika imponerade, men det kanske kommer.

Omvänt är ett bolag som Footway som säljer Ecco-skor till barnfamiljer i Skövde inte råsexigt. Hallå, det luktar fotsvett, vem blir upphetsad? Footway kommer aldrig att bli nästa enhörning. Men tittar vi på kassaflödet är det svårt att inte få åtminstone lite gåshud av Skopunkten på nätet.

Jag tänker på sexfaktorn när jag läser allt om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska institutet.

En italiensk läkare som talar engelska och tyska med snygg brytning. Han kör motorcykel och har skäggstubb. Han är lång och ståtlig. Behaglig röst och varm blick. I Katarina Gospics och min podcast I huvudet på en banbrytare berättade Katarina att hans forskning uppfattas som sjukt sexig.

Katarina har doktorerat på Karolinska. Hennes avhandling tog upp hur hjärnan funkar när vi tar ekonomiska beslut. Sexig forskning. Att operera in platsrör i halsen på människor är i medicinkretsar höjden av sexighet. Skulle det fungera så har vi människor tagit ett stort kliv mot evigt liv.

Problemet när sexfaktorn slår i taket är att vi ofta glömmer de tråkiga detaljerna. I Macciarinis fall handlar det om celler. De kan tyckas tråkiga och banala. De borde väl bara anpassa sig när det dyker upp något så sexigt och häftigt som ett platsrör i halsen. Ungefär så verkar Macciarini ha trott och Karolinskas ledning som delar ut Nobelpriset har inte orkat tänka längre. Sanningen är att halsen börjar ruttna när det kommer in plast i den. Kroppen stöter bort röret och patienten kvävs sakta.

Så vad kan vi då lära av detta? Jo, att när vi bedömer en startup eller ett forskningsprojekt ska inte sexfaktorn förnekas. Den är avgörande för om det ska komma in pengar och människors ögon ska börja tindra. Men det är också viktigt att analysera projektets svagaste länk.

I Macciarinis fall cellerna.

De kan tyckas likt kassaflödet trist och banalt, men de är helt avgörande när det verkligen gäller. Först när vi erkänner våra svagheter kan vi göra något åt dem. I slutändan är jag övertygad om att vi kommer att få ligga mer på kuppen.

Läs mer