Hemliga värderingen, ägarna och förlustsiffran som Readly helst inte vill prata om

Readly SaaS Media
Hemliga värderingen, ägarna och förlustsiffran som Readly helst inte vill prata om

Maria Hedengren, vd Readly. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Breakit kan nu avslöja den hemliga (och höga?) värderingen på Readly, vilka som är storägare – och den tunga förlustsiffran.

Den digitala magasinstjänsten Readly går till börsen i slutet av september, och tar i samband med det även in 450 miljoner kronor i en nyemission. Rådgivare i samband med transaktionen är investmentbanken ABG.

Enligt vad Breakit erfar får bolaget en värdering pre money, alltså innan nyemissionen har genomförts, på 1,7 miljarder kronor. Det innebär att bolaget efter börsnoteringen kommer att värderas till över 2 miljarder kronor.

“Vi har en perfekt position just nu att ta steget tycker vi, eftersom vi är pionjärer och marknadsledande inom den här typen av tjänst. Vi kommer fortsätta gasa och har som mål att växa 30-35 procent per år”, säger bolagets vd Maria Hedengren till Breakit.

Hon vill däremot inte kommentera Breakits uppgifter om värderingen.

Växer snabbt

De senaste åren har bolaget haft en genomsnittlig tillväxt på 44 procent. För 2019 landar omsättningen på 265 miljoner kronor. En stor del av tillväxten sker i Sverige och Tyskland. 

Men samtidigt som bolaget växer snabbt blöder man fortfarande pengar. För 2019 landar resultatet på minus 146 miljoner kronor.

En siffra som Readly inte nämner i pressmeddelandet som skickats ut om noteringen. 

Hur länge kan ni fortsätta förlora pengar?

“Vi har en väldigt medveten strategi att utnyttja den fina position vi har som pionjärer och ledare i en bransch som fortfarande är ung i digitaliseringen. Att gå med vinst ligger inte i närtid, utan vi planerar att ha ett positivt ebitda om fyra till fem år”. 

Så mycket äger storägarna

I juni 2019 tog bolaget in 157 miljoner kronor till en värdering på 900 miljoner kronor, enligt Di Digital.  Det betyder att värdet på ägarnas aktier har dubblerats på bara ett år.

Under sommaren tog bolaget dessutom, lite i det tysta, in 94 miljoner kronor från befintliga ägare. 

Breakit har även tagit del av ägarlistan för bolaget. Här är de största ägarna (listan har uppdaterats sedan den första versionen av artikeln, då Readly kommit in med nytt underlag):

  • Cleantech Europe II Luxembourg (Zouk), 32,47 procent.
  • Grundaren Joel Wikell, 9,6 procent.
  • Tredje AP-fonden, 6,03 procent.
  • Swedbank Robur Ny teknik, 3,96 procent.
  • Swedbank Robur Microcap, 3,96 procent.
  • Bengtssons Tidnings AB, 3,8 procent.
  • Readly Co-Investment LP (Hermes), 3,84 procent. 
  • Channel 4, 3,07 procent
  • Consensus småbolag, 2,83 procent. 
  • Prioritet Group ab, 1,93 procent. 

Maria Hedengren vill som sagt inte kommentera Breakits uppgifter om bolagets värdering, men hon förklarar att coronapandemin har inneburit att folk läser mer på Readly.

“Vi har sett ett väldigt högt engagemang på plattformen. Andelen dagliga användare ligger på 41 procent, vilket är extremt högt för den här typen av tjänst. Människor söker både information och distraktion. Det finns ett ökat intresse att läsa om hälsa, vetenskap och do it yourself”.

Hur känns det att bli börs-vd?

“Det är en uppgift som jag tar på stort allvar, jag är stolt över att få leda Readly genom det här. Vi är ett fantastiskt tillväxtbolag. Det är en jättekul dag för oss idag”. 

I samband med börsnoteringen kommer TIN Fonder, Handelsbanken Fonder, Skandia Fonder, Skandia Liv och C Worldwide Asset Manegement att kliva in som nya ägare.

Läs fler artiklar
LÄS MER