Bonnier Ventures säljer Real Agency Group – gamla grundarna tar över: "Läskigt att belåna sig upp till öronen"

Kit Spoon
Bonnier Ventures säljer Real Agency Group – gamla grundarna tar över: "Läskigt att belåna sig upp till öronen"

Initiativtagare bakom affären. Från vänster Anders Ribba, grundare Spoon, Frida Sellberg, CFO Real Agency Group, Christian Albinsson, grundare Oh My, Melker Forssén, grundare Spoon och Niclas Wikström, grundare av Oh My. Foto: Christian Gustavsson

Caroline Englund

Reporter

Bonnier Ventures säljer kommunikationsbyrånätverket Real Agency Group, där bland annat Spoon, KIT och Oh my ingår.
Köpare är de gamla grundarna och en rad chefer inom bolaget.
"Det är såklart lite läskigt att belåna sig upp till öronen", säger den nya ägaren Christian Albinsson.

Bonnier Ventures är Bonniers investeringsverksamhet som bland annat är delägare i techbolag som Acast, Heja, Doktor.se och Natural Cycles.

Bolaget äger även kommunikationskoncernen Real Agency Group som omfattar byråerna Spoon, Oh My, Trickle, The Domain Was Taken, KIT och Infunnel.

Nu vill Bonnier Ventures renodla verksamheten och säljer Real Agency Group.

Koncernen köps tillbaka av de tidigare grundarna av Spoon och Oh My, tillsammans med 13 andra ledare och chefer från de olika bolagen. 

“Bonnier har varit kanon som ägare, men när de meddelade att vi inte riktigt passade in i portföljen började vi fundera på framtiden. Det gick ganska lång tid in i processen innan vi insåg att det bästa vore att försöka köpa tillbaka företagen", säger Oh Mys grundare Christian Albinsson i ett pressmeddelande.

"Det är såklart lite läskigt att belåna sig upp till öronen mitt i en historisk lågkonjunktur, men man lever bara en gång."

Hur stor affär det rör sig om framgår däremot inte. 

“Det har varit en bra resa på alla vis, lönsam och kul. Som renodlad konsultverksamhet har det blivit något av en udda fågel i vår portfölj. Vi har jobbat nära tillsammans med management under många år och vi tycker att det är en bra lösning att byrågruppen tas över av dess grundare och management”, säger Jonas von Hedenberg, Investment Director på Bonnier Ventures och Real Agency Groups tidigare styrelseordförande i ett pressmeddelande. 

Bonnier Ventures var även tidigare delägare i Hannah Widell och Amanda Schulmans poddbolag Perfect Day Media. Men även i det fallet köpte grundarna tillbaka sina aktier under 2019. ​

Real Agency Group omsatte 361 miljoner kronor och gjorde en vinst på 20 miljoner kronor 2019.

Läs fler artiklar
LÄS MER