Sök

Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek har sålt aktier för miljarder

Spotify

Martin Lorentzon och Daniel Ek, grundare av Spotify. Foto: Vince Bucci/AP/TT och Emma-Sofia Olsson/Svd/TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Martin Lorentzon och Daniel Ek har i sommar sålt aktier i bolaget för sammanlagt 3,3 miljarder kronor.

Spotify börsnoterades i april 2018 i New York och sedan dess har bolaget ökat rejält i värde. Förra veckan låg börsvärdet på 440 miljarder kronor, vilket är en dubblering sedan noteringen.

Detta trots att bolaget i mitten av sommaren överraskade aktiemarknaden rejält negativt när kvartalsrapporten offentliggjordes. Spotify hade tidigare flaggat för ett rörelseresultat på mellan minus 95 och minus 45 miljoner euro. Men förlusten visade sig bli hela 167 miljoner euro. 

Men i rapporten poängterade Daniel Ek redan i inledningen av sitt vd-ord att verksamheten utvecklats riktigt bra och orsaken till resultatmissen var att kostnaderna för bolagets optionsprogram skjutit i höjden som en konsekvens av att aktien gått upp. 

Aktien återhämtade sig snart efter ett litet inledande fall. 

Grundarna säljer

Nu står det klart att bolagets två grundare sålt av aktier för miljardbelopp. I somras sålde Martin Lorentzon aktier för 2,3 miljarder kronor och Daniel Ek har sålt för över 1 miljard kronor, rapporterar Sveriges Radio. 

Grundarna har därmed sålt aktier för sammanlagt 9 miljarder sedan bolaget börsnoterades. Var vinsterna kommer att beskattas är oklart. 

"Daniel Ek har sålt en liten andel av sina aktier i Spotify som en del av sin långsiktiga finansiella planering, men han har faktiskt under det här året ökat sitt totala innehav i bolaget. Och även om hans privata inkomstdeklaration inte är publikt tillgänglig, så är han en av de största individuella skattebetalarna i Sverige”, säger en talesperson för Daniel Ek i en kommentar till Breakit. 

Historien om hur Spotify gick från Stockholmsförorten Rågsved hela vägen till Wall Street berättade vi om i samband med att bolaget börsnoterades – läs allt om det här.

Läs mer