Joe Budden lämnar Spotify: "De har plundrat min publik"

Spotify podcast
Joe Budden lämnar Spotify: "De har plundrat min publik"

Daniel Ek och Joe Budden.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Lämnar sin exklusiva deal med den svenska streamingjätten.

Spotify har som bekant jobbat hårt för att ta över podcastmarknaden de senaste åren. Daniel Eks skapelse har köpt flera stora podcastbolag och nyligen köpte man också Joe Rogan Show, en av världens största poddar i en miljardaffär. Dessutom har man lyckats skriva exklusiva avtal med bland annat Michelle Obama och Kim Kardashian West.

Men alla poddare är inte riktigt lika nöjda med Spotify. Joe Budden som under två år har haft sin hiphop-podd exklusivt på den svenska streamingplattformen lämnar nu – och gör det med en svidande kritik.

"Spotify brydde sig aldrig om den här podcasten", sa han i ett avsnitt som sändes häromdagen enligt The Verge.

"Spotify brydde sig bara om vårt bidrag till plattformen."

Enligt Budden har hans show överträffat förväntningarna och har haft 9 gånger fler lyssnare än vad Spotify hade hoppats på.

Trots det fick varken han eller hans anställda ledigt över jul och nyår, eftersom det hade inneburit att de hade missat att ge ut två avsnitt.

Istället för en julbonus erbjöd sig Spotify istället, enligt Budden, att köpa Rolex-klockor åt hans team. Men streamingjätten backade ur när de tyckte klockorna var för dyra.

Är oense med Spotify

Som orsak till att han inte vill ligga kvar på Spotify säger poddaren att han och Spotify är oense om var podd-världen kommer att ta vägen de närmaste fem åren och att han inte tycker att de värderar hans insats tillräckligt högt.

"Jag kommer inte att skriva på en dålig affär som inte fungerar positivt för de människor som har skapat den vägen", sa han under det senaste avsnittet.

Till saken ska läggas att Budden under de två år som hans show har varit exklusivt på Spotify har vägrat att läsa några annonser. 

I ett skrivet uttalande till The Verge beklagar Spotify att Budden lämnar plattformen.

”Som Joe hänvisade till i sin show, gav vi honom ett stort erbjudande – ett som var betydligt större och många gånger större än värdet av hans befintliga avtal och som speglar den nuvarande marknaden och storleken på hans publik. Tyvärr kunde vi inte komma överens och vi respekterar hans önskemål att hitta ett nytt hem för hans show.”

Läs fler artiklar
LÄS MER