Sök

Alibaba och Zlatan Ibrahimovic investerar i e-sportbolaget Challengermode – tar in 105 miljoner

Challengermodeesport

Zlatan Ibrahimovic, Robel Efrem, Jack Ma, grundare Alibaba

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det svenska e-sportbolaget fyller kassan – rejält.
”Vi har automatiserat hela tävlingsupplevelsen", säger Robel Efrem till Breakit.

Den svenska e-sportstartupen Challengermode meddelade på onsdagsmorgonen att bolaget stängt en finansieringsrunda på motsvarande 105 miljoner kronor (12 miljoner dollar).

Pengarna kommer från eWTP Innovation Fund, som är den kinesiska e-handelsjätten Alibabas globala investeringsfond och Telia Ventures. Även namnkunniga, befintliga investerare i form av GP Bullhound, Back in Black Capital, och fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic investerar, med flera.

”Vi är väldigt glada över att stänga den här finansieringsrundan med uppbackning från en stark grupp investerare som delar vår vision för e-sport”, säger medgrundaren och vd:n Robel Efrem i en kommentar till Breakit.

Pengarna ska nu användas till expansion och tillväxt.

”Med den här finansieringen kan vi fokusera på vår mission, att leverera världens bästa och tillgängliga tävlingsupplevelse inom spel, och på så sätt göra elektronisk sport till världens största.”

Vad bolaget värderas till i investeringsrundan framgår inte.

En turneringsplattform

Challengermode har utvecklat en plattform som gör det möjligt för vanliga ”gamers” och aspirerande lag att delta i turneringar och mästerskap inom olika spel, som arrangeras av tredjepartsorganisatörer. Om du exempelvis vill tävla i VM-kvalen i FIFA eller ett nationellt mästerskap i spelet League of Legends kan du använda dig av Challengermodes plattform.

”Vi har automatiserat hela tävlingsupplevelsen genom integrationer med spelutvecklarna”, säger Robel Efrem och förklarar att VM-kvalen i FIFA – världens största fotbollsspel – genomfördes med hjälp av deras plattform.

Affärsmodellen bygger på de transaktioner som görs på plattformen, exempelvis biljettintäkter i samband med turneringar. 

”Tusentals olika organisatörer använder vår infrastruktur för att arrangera sina egna e-sporttävlingar, utan att själva behöva bli techbolag", säger Robel Efrem.

Även datorspelsfestivalen Dreamhack samarbetar med Challengermode.

”Som Pewdiepie använder Youtube för att få ut sitt content så använder de stora tävlingsarrangörerna vår plattform.”

Exakt varför Alibaba – som är ett av Kinas och världens största e-handels och teknikbolag – väljer att investera i just Challengermode vill Robel Efrem däremot inte kommentera. 

Men såhär kommenterar riskkapitalbolaget själva sin investering:

”Vi är glada över att få in Challengermode till eWTP:s portfölj. Med sin position som ledare inom den snabbväxande e-sportsmarknaden är det en mycket bra match för oss”, säger CY Chen på eWTP Capital i en kommentar.

”Vi ser fram emot att stötta ledningen i deras arbete att framgångsrikt bygga, utveckla och växa bolaget till sin fulla potential.”

Challengermode hade en nettoomsättning på 2 miljoner kronor under sitt brutna räkenskapsår som slutade 2019-03. Bolaget redovisade samtidigt en förlust på 21 miljoner kronor.

Bland bolagets tidiga investerare återfinns bland annat Avito-grundaren Jonas Nordlander, investerarprofilen Per Brilioth, den ryske fastighetsmiljardären Sergej Gordeev, Lundin Petroleums ex-vd Ashley Heppenstall och Warner Musics vd Jonas Siljemark.

Alibaba har sedan tidigare investerat i bland annat Klarna och den svensk-kinesiska dejtingappen Tantan.

Läs mer