Sök

Linas Matkasse växer – gör rekordresultat första halvåret

Linas matkasseMat på nätet

Walker Kinman, vd och Lina Gebäck grundare Linas Matkasse. Foto: Press.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Matkassen växer.

Under pandemin har matförsäljningen på nätet vuxit explosionsartat, och ökningen har fortsatt under sommaren. Enligt en undersökning från Svensk Dagligvaruhandel ökade e-handeln av mat med hela 160 procent under juli.

En av de första aktörerna som satsade på mat på nätet är Linas matkasse som grundades redan 2008 av Lina Gebäck och Niklas Aronsson. Idag har de verksamhet i Sverige, Norge och Danmark.

Bolaget har tappat fart de senaste åren och 2018 minskade omsättningen för första gången och man redovisade en förlust på hela 342 miljoner norska kronor.

Sedan dess har Walker Kinman kommit in som ny vd och nu har vinden vänt.

Stark ökning

Under det första halvåret 2020 ökade Linas Matkasse sin försäljning med 10,6 procent jämfört med samma period förra året.

“Vi har satsat hårt på att utveckla vår affär och vårt erbjudande och vi är glada att nu kunna se resultatet av det”, säger vd Walker Kinman i ett pressmeddelande.

“Dessutom har Covid-19 ställt ytterligare krav på vår förmåga att snabbt skala upp, men oaktat pandemin är första halvåret i år ett rekordresultat för oss.”

Det justerade rörelseresultatet före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar landar under det första halvåret på 91 miljoner svenska kronor, en ökning med 39 procent jämfört med samma period förra året. Marginalen låg på 14,0 procent.

Resultatet efter finansiella poster landade på 52 miljoner svenska kronor, en ökning med 41 procent från förra året.

Corona-pandemin har satt hårt tryck på många mataktörer som till en början hade svårt att skala upp vilket resulterade i att många kunder fick svårt att handla.  Linas Matkasse verkar ha klarat anstormningen.

“Vi har inte haft några leveransförseningar eller andra störningar de senaste sex månaderna, samtidigt som vi har rekordfå reklamationer och enbart stigande kundnöjdhet”, säger Walker Kinman, vd Linas Matkasse Group.

Läs mer