Klarna om kryphålet med H&M: “Följer lagen”

Klarna Politik ehandel
Klarna om kryphålet med H&M: “Följer lagen”

Joakim Lundberg, Sverige-chef Klarna. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Därför anser Klarna att H&M kan runda lagen och erbjuda faktura som första betalningsalternativ.

Konsumentkrediterna i Sverige har ökat med 7 procent årligen de senaste åren och utgör idag 18 procent av de svenska hushållens totala skulder. 

E-handeln är en bidragande faktor, och för att komma tillrätta med de ökade skulderna infördes en omdebatterad lagändring den 1 juli i år. Den innebär att e-handlare inte får ha fakturabetalning som första-alternativ i sin kassa.

Det är något som bland annat Klarna har protesterat högljutt mot. 

Men en granskning från SvD visar nu att H&M och Klarna rundar det nya lagförslaget och fortsätter erbjuda faktura som första alternativt vid utcheckning.

Anser att kortbetalning är en kredit

Bolagen har hittat vad som kan vara ett kryphål i lagstiftningen, något som Breakit rapporterade om igår. H&M erbjuder idag en avgiftsfri faktura på 30 dagar som första betalalternativ i sin e-handel – inte direktbetalning som lagen kräver.

Anledningen är att bolaget menar att kortbetalning och betalning via Paypal inte kan räknas som direktbetalningar. 

Klarnas Sverige-chef Joakim Lundberg säger nu till Breakit att Klarnas bedömning är att det här inte bryter mot lagen. 

“Lagen är, i korthet, formulerad så att kreditalternativ inte får visas först om det finns andra alternativ. H&M erbjuder idag inget annat alternativ. Så ur det perspektivet följer vi lagen. Sedan är det upp till H&M vad de vill visa i sin kassa”, säger han. 

Men är inte kortbetalning en form av direktbetalning?

"En definition i lagen som vi och många andra uppmärksammade lagstiftarna om redan innan är att det inte är tekniskt möjligt att särskilja kredit- eller debetkort. Vilket gör kortbetalning till en kredit. Det är så vi ser på det, men H&M äger sin kassa och det står dem fritt att utforma den som de tror passar deras kunder bäst. Vi delar deras bedömning att det följer lagen”.

Klarna pekar också på att det i propositionen till lagändringen framgick att förslaget innebär att betalningar med debetkort och kreditkort måste särskiljas, om kortbetalning ska presenteras först eller vara förvalt. Något som man alltså menar inte är möjligt i nuläget. 

H&M använder inte Klarnas helhetslösning Klarna Checkout utan enbart delar av bolagets betalningslösningar.

Läs fler artiklar
LÄS MER