Sök

Tiktok ska stämma Trumpadministrationen

Tiktok

Donald Trump, USA:s president och Zhang Yiming vd Bytedance. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Tiktok bekräftade i helgen att det tänker lämna in en stämning mot den exekutiva order som USA:s president Donald Trump skrivit under.

Det rapporterar flera medier.

Ordern från den 14 augusti kräver att Tiktok avvecklar den amerikanska verksamheten inom 90 dagar och att inga transaktioner får ske med den populära videoappen. Trumpadministrationen och andra amerikanska politiker misstänker att användarinformationen från appen förs vidare till Peking – något som Tiktok har förnekat.

Tiktok sade att bolaget har försökt engagera sig med USA:s regering i nästan ett år men utan framgång. Därför har en stämning blivit enda utvägen, något Reuters var först att rapportera om på fredagen.

Tiktok, som ägs av teknikjätten Bytedance, har hittills lockat till sig uppköpsintresse från bland annat Microsoft och Oracle.

Utmanare tar plats

Instagram har nyligen lanserat en utmanare till Tiktok, tjänsten Reels. Tiktok-utmanaren Triller växer just nu också i snabb takt – bland delägarna återfinns bland annat Snoop Dogg och den svenske techprofilen Ash Pournouri.

Läs mer