Open Payments fyller kassan: "Vill bli störst i Europa"

Industrifonden Luminar Ventures fintech
Open Payments fyller kassan: "Vill bli störst i Europa"

Jonas Kjellin och Louise Brandt, grundare Open Payments. Foto: Press

Caroline Englund

Reporter

Fintech-bolaget Open Payments fyller på kassan med 30 miljoner kronor i en runda som leds av Industrifonden.
“Det känns superkul”, säger medgrundaren Louise Brandt till Breakit.

PSD2 kanske inte låter superhett i gemene mans öron, men för fintechbranschen innebär EU-direktivet, som trädde i kraft i september förra året, en ocean av möjligheter.

Direktivet har nämligen tvingat banker att öppna upp och dela med sig av finansiell kontoinformation om sina kunder, förutsatt att kunderna vill det. Syftet är bland annat att göra dagens betalalternativ enklare och säkrare. 

Jonas Kjellin, som har en bakgrund från startup-scenen i USA och har jobbat många år på Microsoft, och Louise Brandt, som tidigare har jobbat på ledande befattningar på Izettle, har följt utvecklingen av det nya direktivet noga och dragit igång ett bolag som bygger på förutsättningarna kring det.

Har byggt allt utifrån PSD2

Open Payments, som företaget heter, har byggt en öppen plattform där bolag kan koppla upp sig mot banker och andra finansiella institut och genomföra finansiella tjänster. Det kan till exempel handla om e-handlare som vill bygga sina egna system för direktbetalning eller låneinstitut som enkelt vill göra en bedömning av privatpersoner eller bolag utifrån hur deras ekonomiska situation ser ut just nu.

Bolaget är licensierade av Finansinspektionen och kan plocka ut den information som behövs från bankerna. 

“Det som gör att vi sticker ut är att vi har byggt hela plattformen utifrån det nya direktivet”, säger Louise Brandt och förklarar att många andra bolag i branschen har tvingats svänga om sin affärsmodell på grund av PSD2. 

Bolaget backas sedan tidigare av Brightly Ventures, Luminar Ventures och en rad ängelinvesterare. De befintliga investerarna deltar också i rundan som alltså leds av Industrifonden och sammanlagt gäller 30 miljoner kronor.

“Det känns superkul att få in industrifonden som investerare och att de satsar i det här området”, säger Louise Brandt. 

”Open Payments tekniska plattform gör det enkelt för företag att ta del av den enorma affärsutvecklingspotential som Open Banking innebär för små och stora företag”, säger Anna Ljungdahl, Investment Manager på Industrifonden i ett pressmeddelande.

Vill växa snabbt

Open Payments lanserade sin plattform i slutet av förra året och har idag 5 anställda men målet att växa till 15-20 anställda det här året.

De har redan fått in ett antal kunder och för just nu dialoger med olika storbolag. Pengarna som nu kommer in ska användas till att anställa fler och att fortsätta växa.

“Vår vision är att bli ledande aktören inom open banking europeiska marknaden”, säger Louise Brandt. 

Läs fler artiklar
LÄS MER