Jätteaffär i SaaS-världen – Visma får ny storägare

Visma SaaS
Jätteaffär i SaaS-världen – Visma får ny storägare

Carola Liselle, vd Visma Software Sverige. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Värdet rusar i snabbväxaren – värderas till över 120 miljarder kronor.

På fredagsmorgonen kom nyheten som det under en tid tisslat och tasslats om i SaaS-segmentet. Den norska jätten Visma gör om ägarstrukturen. Visma, där bland andra bokföringssystemet Visma Spcs ingår, har haft riskkapitalbolaget HG som storägare under nästan 15 år. Eftersom HG är uppbyggd i en fondstruktur där fonderna kontinuerligt behöver betala tillbaka pengar till sina investerare har HG haft ett behov av att förändra sitt ägande i Visma.

Det är detta som nu sker då två nya investerare, pensionsfonden TPG och riskkapitalbolaget Warburg Pincus kommer in som nya ägare. Viktigt att notera dock är att HG kvarstår som storägare i Visma med 54 procent av aktierna. I ett pressmeddelande skriver HG också att de fortsätter att investera i Visma.

"Det känns verkligen positivt och ett erkännande att både våra gamla ägare är kvar samtidigt som vi får in nya ägare", säger Carola Lissel, vd för Visma Software i Sverige.

Visma omsätter 3,2 miljarder kronor bara i Sverige. Här är Visma Software (affärssystem för medelstora företag), Visma Spcs (affärssystem för mindre företag) och Visma Enterprise (offentliga sektorn och större HR-avdelningar) de största enheterna men det finns ytterligare ett 30-tal svenska företag som ingår i Visma-koncernen.

Får ny jättevärdering

Mest anmärkningsvärt med transaktionen är att värderingen av det privatägda Visma avslöjas. I pressmeddelandet framgår att värdet på Visma gått från 3,5 miljarder dollar 2014 till hela 12,2 miljarder dollar, alltså över 120 miljarder kronor, idag. Visma är därmed ett av Europas största SaaS-bolag mätt i marknadsvärde. 

Så här kommer ägandet se ut efter affären: HG (54 procent), GIC (17 procent), ICG (7 procent), CPPIB (6 procent), General Atlantic (2 procent), TPG (3 procent), Warburg Pincus (5 procent) och bolagets ledning (7 procent). 

I pressmeddelandet skriver Visma att transaktionen inte medför några förändringar när det gäller styrning av eller strategin för Visma. 

Intresserad av Saas? Då får du inte missa vårt stora succéevent Saas Summit 2020 – Nordens främsta mötesplats inom SaaS. Läs mer här och säkra din plats redan nu!

Läs fler artiklar
LÄS MER