Stödet till företagen dröjer – "Kommer se många konkurser"

Coronaviruset Omsättningsstöd
Stödet till företagen dröjer – "Kommer se många konkurser"

Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Towe Boström

Reporter

"Det kräver tid för att kunna handlägga det på ett bra sätt”, säger Tim Brooks på Tillväxtverket.

I våras fattade riksdagen beslut om att införa ett omställningsstöd, i syfte att stötta de företag som tappar omsättning till följd av corona. Du kan läsa mer om stödet här. 

Därefter har en första runda utbetalningar av stödet skett, men nu finns risk för att den andra omgången blir mer utdragen för dem som sökt, rapporterar Ekot. Anledningen är att det sker mer noggranna kontroller denna gång. 

Redovisningskonsulten Staffan Appelholm, som företräder flera företag i Västra Götaland, uppger för Ekot att många har problem att betala ut lönerna, och flaggar för att verksamheter inte kommer att klara av att vänta på utdragna handläggningstider. 

”Då kommer vi att få se väldigt många konkurser i Sverige, därför att det här klarar inte företagen", säger Staffan Appelholm. 

Ingen deadline för utbetalningar

Tillväxtverket har inte satt någons deadline för handläggningen, som kan dröja in i september. Tim Brooks, avdelningschef på avdelningen företag på Tillväxtverket, säger att de arbetar hårt för att genomföra utbetalningar. 

”Vi har krav på oss att göra ordentliga kontroller och att pengarna betalas ut till de företag som har rätt till det och det kräver tid för att kunna handlägga det på ett bra sätt”, säger Tim Brooks till Ekot. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER