Här är några startups att hålla koll på enligt folk på Skånes techfest

Malmö startups
Här är några startups att hålla koll på enligt folk på Skånes techfest

Överst fr.v: Johannes Ivarsson, Gabriella Olsson och Chloe Nauta. Nederst fr.v: Jonas Ohlsson, Nicole Tran och Petter Stalin.

Sara Lindmark

Reporter

Det bubblar på Clarion Live i Malmö – Skånes allra första techevent är i gång med full kraft. Här är startup-bolagen som du bör hålla ögonen på, enligt folk på plats.

Lokalen rymmer 500 personer och det är nästan exakt så många som har anmält sig till Startup Live. Eventet drog i gång klockan 18 men innan det passade vi på att ställa två frågor:

# Vilket är Skånes hetaste startup?

# Vad är det bästa med startupscenen här?

Johannes Ivarsson, medgrundare acceleratorn Think

“Det finns ju så många men jag tycker att Helsingborgsbaserade Fieldly är särskilt intressant. Bolaget verkar inom en analog bransch som börjar förstå den digitala tekniken och möjligheterna med det. Dessutom är det galet stora tillväxtmöjligheter eftersom byggbranschen ser liknande ut i hela världen.”

“Alla är vänliga och öppna för att hjälpa människor framåt. Det är också nära till världen, från Malmö tar det bara 20 minuter till Kastrup, så man har stora valmöjligheter gällande var man vill bo. Det här eventet är bara ett exempel som på att det händer jättemycket här."

Gabriella Olsson, affärsutvecklare, Malmö startups:

“Mapillary pratar många om, det är ett extremt duktigt och kompetent team. Jag gillar deras idé. Sedan har jag precis gått med i teamet för Framkalla app. Det är en tjänst för att framkalla bilder från kamerarullen. De har ett starkt fokus på att bygga ett community och prata med kunderna på ett personligt sätt. På ett halvår har de till exempel gått från 500 till 30.000 följare på Instagram.”

“Alla är så extremt hjälpsamma här. Jag flyttade till Malmö för ett år sedan efter att ha bott utomlands i 15 år. På det här året har jag lärt känna nästan alla i startup-branschen. Det började med att jag fick ett intro till Hampus (Jakobsson, reds anm) och sedan blev jag anställd på Malmö startups.”

Chloe Nauta, medgrundare Lead Wizards:

“Det finns flera, några exempel är Get raw som startats av en tjej som säljer sina raw food-produkter både på nätet, i butiker och på gym. You Collide är en tjänst för content marketing på Youtube som hjälper kreatörer att hitta samarbeten med företag. Och sedan tycker jag även att Framkalla app är intressant."

“Alla är hjälpsamma och öppna. Det är väldigt lätt att nätverka och att lära känna folk.”

Jonas Ohlsson, grundare och vd för Oneyou.info:

“Min Doktor gillar jag för att de rör om i grytan hos den stillasittande sjukvårdsbranschen. Region Skåne inser nog att de måste skynda på.”

“Det finns många små startupinitiativ här, som inkubatorer och acceleratorer. Det är nästan så att de slåss om talanger, vilket är positivt.”

Nicole Tran, tech- och social entreprenör

“E-handelsplattformen Quickbutik som är baserat i Helsingborg. Jag är imponerad av grundaren som har lyckats starta det här på egen hand och kommit långt på kort tid.”

“Fördelen är att det är nära till Köpenhamn så två unioner kan slås ihop. Det börjar att hända jättemycket i Malmö och staden syns alltmer på kartan.”

Petter Stalin, pluggar ekonomi på gymnasiet:

“Orbital systems som gör ett duschsystem som spar vatten och energi. Bolaget har funnits i ett par år men det är fortfarande i sin linda och ligger verkligen rätt i tiden.

“Den är så mångfacetterad och det är högt i tak med öppna diskussioner. Närheten till Köpenhamn är förstås också en stor fördel och öppnar upp för intressanta samarbeten.”

Läs fler artiklar
LÄS MER