Amuse backade 98 miljoner förra året: "Har kostat pengar"

Amuse Musik
Amuse backade 98 miljoner förra året: "Har kostat pengar"

Diego Farias, vd och grundare Amuse. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Omsättningen rusar – förlusterna också.

Musikbranschen är i en dramatisk fas just nu där allt fler artister har börjat runda skivbolagen och publicerar sin musik på egen hand. I Sverige har det framförallt varit svensk hiphop där många artister istället för att bli sajnade av de stora skivbolagen valt att vara independent och ge ut musiken själva. För en ordentlig genomgång av skiftet läs här.

Bakom utvecklingen ligger bland annat startupen Amuse som använder sig av AI-teknik för att nosa upp artister och låtar som ska slå på bred front. Via plattformen kan artister gratis ladda upp musik på flera plattformar och bolaget kan sen analysera hur bra musiken presterar.

Bolaget erbjuder också tjänster som gör det lättare för independentartister att administrera musik och royalties.

Musikaliskt har det gått bra för Amuse speciellt i Sverige där låtar på Spotifys topplista de senaste året har publicerats via bolaget. 

Omsättningen rusar – förlusterna dubblas

Nu visar siffror som DI Digital har tagit del av att omsättningen för Amuse rusar. Från 28 miljoner under 2018 till 85 miljoner under förra året. Men samtidigt som omsättningen ökar kraftigt skenar också förlusterna.

98 miljoner gick bolaget back under förra året.

”Vår globala satsning har gett resultat, vilket kostat pengar", säger bolagets vd och grundare Diego Farias till DI Digital.

"Men nu ligger vårt fokus på att öka omsättningen.”

Enligt Farias har omsättningen eskalerat under året och tidningen spekulerar i att det innebär en omsättning på hundratals miljoner.

Årsredovisningen avslöjar också att Amuse har tagit in 97 miljoner i riskkapital under året från de största ägarna. Bolaget har då värderats till 366 miljoner kronor. 

Bolaget har tidigare plockat in kapital i flera rundor och bland investerarna finns världsstjärnan Will.I.Am. Han ska dock inte ha investerat under 2019.

Läs fler artiklar
LÄS MER