Sök

SVT förbjuder Tiktok på jobbtelefonerna: ”Denna app skall raderas”

SVTTiktok

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

SVT:s anställda måste radera Tiktok.

Den kinesiska video-appen Tiktok har de senaste åren tagit världen med storm. Appen – som låter användarna spela in korta klipp som sedan delas med världen – har laddats ner över 2 miljarder gånger, och är oerhört stor bland framför allt ungdomar.

Men kritik har samtidigt riktats mot appen. Donald Trump vill exempelvis förbjuda appen, eftersom att han menar att Tiktoks kinesiska ägarbolag Bytedance inte kan garantera säkerheten kring all den data som finns på plattformen.

Nu står det klart att svenska public service-bolaget SVT förbjuder sina anställda från att använda Tiktok på sina jobbtelefoner.

Det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

”SVT:s IT-säkerhetsavdelning har funnit att Tiktok-appen lämnar mer information än vad som skall anses nödvändigt. SVT har därför beslutat att medarbetare inte får ha Tiktok-appen på deras tjänstetelefoner. Denna app skall raderas”, skriver SVT i ett internmeddelande.

Indien har tidigare förbjudet Tiktok, som en del av en större politisk konflikt med Kina.

Guldläge för konkurrenterna

I takt med att Tiktok stött på motstånd har nya konkurrenter tagit mer plats. Instagram har exempelvis lanserat sin funktion Reels, och den renodlade konkurrent Triller växer i mycket snabb takt.

Triller har den svenske techprofilen Ash Pournouri som delägare. Läs mer om hans investering här.

Läs mer