Sök

Professorn: Amazon kan ta mer än 50 procent av svenska e-handeln

Amazon

Jeff Bezos, Amazons grundare samt Johan Anselmsson, professor i marknadsföring vid Lunds universitet. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT samt Press.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Hårdast kan e-handlare inom heminredning, köksprodukter, mode, verktyg, böcker och hemelektronik drabbas. Det bedömer Lund-professorn Johan Anselmsson.

E-handelsjätten Amazon kan ta mer än 50 procent av e-handeln i Sverige, enligt Lund-professorn Johan Anselmsson.

Han bedömer att tidpunkten är för etablering är perfekt just nu.

"I samband med stora kriser och strukturförändringar går det att rucka på folks annars så cementerade vanor. Just nu ökar andelen e-handel kraftigt, vilket är ännu en faktor som kan gynna Amazon", säger Johan Anselmsson som är professor i marknadsföring. 

Om det blir som i andra länder där Amazon har lyckats, så kan man förvänta sig att de tar andelar över 50 procent av svensk e-handel.

Amazon kommer dock att kunna gynna vissa små aktörer som annars har haft svårt att nå ut och varit i händerna på Google och andra återförsäljare.

Samtidigt kommer stora aktörer som haft stark ställning på Google och digitala återförsäljare missgynnas av lanseringen, menar han.

De branscher som kommer att påverkas är enligt Johan Anselmsson sådana som i dag är storsäljare på Amazon, vilket inbegriper heminredning, köksprodukter, mode, verktyg, böcker och hemelektronik.

Läs mer