Sök

Här är de svenska techaktier som drabbas hårdast i börsraset

Börs

FOTO: Richard Drew/AP/TT/Ahn Young-joon

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Fredagens slakt av internetaktier på USA-börserna följdes på måndagen upp av en bred nedgång på Stockholmsbörsen för de svenska branschkollegerna.

Vid tvåtiden på måndagen stod alla svenska internet- och e-handelsaktier rejält på minus.

Mest stryk tog spelteknikbolaget Evolution Gaming som vid tidpunkten hade fallit med 13 procent.

Bland de övriga förlorarna i branschen märktes Tobii (minus 6,2 procent), Starbreeze (minus 4,5 procent) och, förstås, börsens mest omtalade techbolag Fingerprint Cards (minus 5,2 procent).

Stockholmsbörsen i sin helhet stod vid samma tidpunkt på minus 2,8 procent.

Raset i Stockholm kommer efter en rejäl urblåsning på de amerikanska börserna på fredagskvällen, svensk tid.

Nätverkssajten Linkedin klappade, efter en kvartalsrapport som inte motsvarande marknadens förväntningar, ihop fullständigt. Fredagens ras i aktien kunde summeras till hisnande 43 procent.

En rad molnbolag inom företagstjänster rasade också på fredagen med tvåsiffra procenttal, däribland Salesforce (13 procent ner) och Workday (16 procent ner). Index för den tekniktunga Nasdaq-börsen föll totalt med 5 procent på fredagen.

Den kraftiga nedgången för teknikaktier i USA, Sverige och resten av västvärlden kan tolkas som ytterligare ett tecken på att investerare blir mer skeptiska till värderingarna av snabbväxande internetbolag - något som också påverkar onoterade svenska startups.

Nedgången kommer också sällsynt olägligt för det svenska internetbolaget Catena Media, som planerar en börsnotering, och för musikjätten Spotify som är på väg att ta in miljardbelopp via ett skuldbrev - dock utanför börsen.

Läs mer