Google gör nytt VR-headset - med plast istället för pappskivor

Google Samsung HTC Vive
Google gör nytt VR-headset - med plast istället för pappskivor

Jonas de Lange

Reporter

Sökjätten höjer ambitionsnivån med sina nya virtual reality-brillor.

Plattformskriget mellan Facebook och Google fortsätter. En av de främsta arenorna just nu är virtual reality. Där har Facebook satsat stenhårt på högkvalitetssegmentet med Oculus Rift, som kopplas till datorn och kostar över 5000 kronor (599 dollar). Google har i stället fokuserat på superenkla Google Cardboard som är gjord för smartphones och kostar ett par hundra kronor.

Cardboards design ligger öppet för alla att använda så länge man skriver att det man bygger har utvecklats med hjälp av Google. Totalt har över 5 miljoner Cardboard skickats ut sedan lanseringen 2014. En miljon av dessa stod New York Times för när tidningen i höstas lanserade sin VR-app.

Att pappbrillorna är så enkla har varit en starkt bidragande orsak till att Google var först ut på marknaden, efterföljt av Samsung som också har satsat på ett headset för mobilen.

Samsung har tillsammans med bland annat svenska Moggles och Evomade valt att lägga sig i ett mittensegment, mellan Cardboard och Oculus. Den koreanska jätten har dock valt att begränsa headsetet till att endast fungera med sina egna telefoner.

Nu rapporterar Financial Times (betalvägg) att Google tar steget upp mot konkurrenterna i mellansegmentet. Det nya headsetet väntas lanseras i samband med att Googles operativsystem Android får uppdateringar som ska göra mobilerna bättre anpassade för VR.

Det nya headsetet kommer att vara i plast, i stället för pappskivorna som har gett namn till det första headsetet, och ha bättre sensorer och linser än föregångaren.

Att Google tar steget upp från att göra ett rent “slit och släng”-headset till att satsa på något mer hållbart är bara ytterligare ett tecken på att VR-industrin är på väg framåt redan under 2016.

Det finns dock tecken på att det i första hand är VR för mobilen, alltså det segmentet Google och Samsung satsar på som kommer lyfta redan i år. Affärssajten Bloomberg har tidigare rapporterat om att den absoluta majoriteten av världens datorer inte ens klarar av att driva headset som Oculus eller konkurrenterna Playstation VR och HTC Vive.

För att lösa prestandaproblemet har svenska Star VR valt att starta en klassisk arkadhall i Californien för att ha någonstans att visa upp sitt headset Star VR.

Att dessa modeller fortfarande kostar flera tusentals kronor gör också att fenomenet förmodligen kommer stanna vid så kallade “early adopters” ett tag till.

Läs fler artiklar
LÄS MER