Spotify hyllar Fortnite-skaparen i kriget mot Apple och Google: "Har pågått för länge"

Spotify Apple
Spotify hyllar Fortnite-skaparen i kriget mot Apple och Google: "Har pågått för länge"

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Stöttar Epic Games i striden mot Apple.

torsdagseftermiddagen blossade konflikten mellan Fortnite-skaparen Epic Games och Apple upp ordentligt. 

Epic Games lanserade då en betalningsfunktion i det omåttligt populära spelet utan att gå via App Store eller Google Play. 

Syftet var att slippa betala den så kallade "app-skatten" som innebär att Apple tar upp till 30 procent av alla transaktioner som görs i appar som laddats ner från Appstore. 

Ett liknande system finns i Googles app-affär Google Play och det är något som har irriterat flera stora techbolag, som svenska streaming-jätten Spotify, sedan tidigare.

Apples svar kom snabbt på torsdagen, Fortnite slängdes ut ur Appstore och samma sak hände i Google Play.

Epic slog snabbt tillbaka och lämnade in stämningsansökningar mot både Google och Apple. Speljätten menar att Apple och Google bryter mot konkurrenslagarna.

Apple har anmälts av Spotify

Spotify har anmält Apple till EU-kommissionen av samma skäl och grundaren Daniel Ek publicerade förra året en lista på krav som han ville att Apple skulle ändra på.

"Apple ger sig själva orättvisa fördelar", skrev Daniel Ek.

Därför kommer det inte som en överraskning att Epics offensiv mot Apple applåderas av Spotify.

"Apple har missgynnat konkurrenter och berövat konsumenter alldeles för länge", säger Spotifys talesperson Adam Grossberg i ett uttalande.

"Insatserna för konsumenter och stora och små app-utveklare kan inte bli högre och att se till att iOS-plattformen fungerar konkurrensmässigt och rättvist är en brådskande uppgift med långtgående konsekvenser."

Det här storbråket kommer efter att Apple och Google varit under hårt tryck i USA där de har anklagats för brott mot konkurrenslagarna. En utredning pågår just nu i den amerikanska kongressen och tidigare i sommar tvingades både Apple-chefen Tim Cook och Googles vd Sundar Pichai att vittna inför amerikanska kongressledamöter.

Läs fler artiklar
LÄS MER