Embracer Group med stark rapport – köper 8 bolag

Embracer Group
Embracer Group med stark rapport – köper 8 bolag

Lars Wingefors, grundare av Embracer Group. Foto: Press.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Kanonrapport av Lars Wingefors svenska speljätte – som köper åtta bolag.

I våras tog den värmländska spelkoncernen Embracer Group in drygt 1,6 miljarder i en riktad nyemissionen. Och nu börjar grundaren och vd:n Lars Wingefors sätta sprätt på pengarna. På torsdagsmorgonen meddelade bolaget att de gör inte mindre än åtta förvärv för totalt 580 miljoner kronor. En summa som kan växa med nästan 1 miljard om alla mål uppfylls.

Dessutom presenterar man en urstark rapport för det första kvartalet där omsättningen är betydligt högre än väntat och vinsten ökar kraftigt.

Några hårda siffror från rapporten:

## Omsättningen steg 81,1 procent till 2 068,7 miljoner kronor (1 142,0).

## Ebitda-resultat blev 965,2 miljoner kronor (389,5), med en ebitda-marginal på 46,7 procent (34,1).

## Operativt rörelseresultat var 711,8 miljoner kronor (204) motsvarande en operativ marginal på 34 procent (18).

## Rörelseresultatet blev 219,2 miljoner kronor (81,2). Rörelsemarginalen var 10,6 procent (7,1).

## Resultatet efter skatt blev 90,6 miljoner kronor (52,8). Factset analytikerkonsensus låg på 7 miljoner kronor.

Gör flera storköp

Det dyraste av de åtta uppköpen som presenterades i samband med kvartalsrapporten är 4A games som Embracer betalar 36 miljoner dollar, strax över 310 miljoner svenska kronor, för. Bolaget ligger bakom den populära Metro-serien.

“Genom förvärvet av 4A Games säkrar Saber Interactive en av de bästa indie-studiorna i branschen", säger Matti Karch, vd för Embracers dotterbolag Saber Interactive.

Köpeskillingen kan öka med 303 miljoner kronor om alla finansiella mål möts.

Dessutom köper man Deca games, som i pressmeddelandet beskrivs som ett bolag som mest är känt för att köpa etablerade spel och se till att öka kundkretsen och antalet spelare. Priset här ligger på 256 miljoner kronor men om alla mål möts kan en tilläggsköpeskillningen på 60 miljoner euro, motsvarande strax över 600 miljoner kronor, tillkomma.

Dessutom köper Embracer Vermila Studios, Rare Earth Games, Palindrome Interactive, Pow Wov Entertainment, New World Interactive och Sola Media.

Fortsätter leta uppköpskandidater

Men det är förmodligen inte klart där. Med en fylld kassa efter vårens nyemission är Embracer Group ute på jakt efter fler uppköpskandidater.

"För närvarande för vi fler diskussioner än någonsin med potentiella förvärvskandidater, däribland en handfull företag av betydande storlek som kan komma att forma nya operativa koncerner", skriver vd:n Lars Wingefors, vd och grundare i Embracer i kvartalsrapporten.

Embracer Group hette tidigare THQ Nordic och grundades av Lars Wingefors 2011. Bolaget utvecklar och förlägger PC- och konsolspel och har idag 31 interna studios med fler än 3500 medarbetare.

Läs fler artiklar
LÄS MER