Sök

Facebook-ägda Instagram stäms - kan maximalt bli hisnande 500 miljarder dollar

InstagramMetaansiktsidentifikation

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kan bli riktigt dyrt om det vill sig illa.

Facebook-ägda Instagram kan komma att behöva utbetala skadestånd på maximalt hisnande 500 miljarder dollar enligt en stämningsansökan, då man anklagas för att samla in biometrisk data på ansikten utan samtycke. Det rapporterar Business Insider.

Även om Instagram skriver i sina villkor att de gör de så hävdas det i en stämningsansökan att verktyget automatiskt skannar ansikten på människor som fångas på bild, även om de inte använder Instagram.

Det är i strid med lagen i delstaten Illinois som förbjuder företag från att samla in biometrisk data – om ansiktsigenkänning – utan tillåtelse.

Facebook har redan tvingats betala

Facebook har redan tvingats betala på grund av lagen. För ett par veckor sen gick man med på att betala 650 miljoner dollar i en uppgörelse som hävdade att ett liknande ansiktsigenkänningsverktyg använts på Facebook-användare utan deras tillåtelse.

I den nya stämningsansökan som gäller Instagram söks skadestånd för så många som 100 miljoner Instagram-användare. Under Illinois-lagar kan Instagram tvingas att betala mellan 1 000 till 5 000 dollar per användare, vilket maximalt skulle landa på 500 miljarder dollar – även om det förefaller osannolikt.

Läs mer