Andrahandslägenheter hyrs ut via Airbnb - används som bordeller

Prostitution
Andrahandslägenheter hyrs ut via Airbnb - används som bordeller

Foto: Flickr

Jonas de Lange

Reporter

Prostituerade har lämnat Stockholms hotell och använder istället andrahandslägenheter - bland annat genom Airbnb - för att möta sexköpare.

Delningsekonomins affischnamn har stött på många kontroverser sedan starten. Nu avslöjar Dagens Nyheter att polisen aktivt samarbetar med bolaget för att få stopp på missbruket av de uthyrda lägenheterna.

Enligt Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp har andrahandsuthyrningar gått om hotellbranschen som den största marknaden för prostitution i huvudstaden.

“Man blir mörkrädd. Jag uppskattar att det en vanlig dag i Stockholms län finns cirka 200 adresser där det pågår prostitution. Större delen av dessa platser är andrahandslägenheter”, säger Simon Häggström till DN.

Exakt hur stor andel av dessa som är via Airbnb framgår dock inte i DN:s artikel.

Lägenheterna hyrs ofta ut i två-tre veckor till “ett trevligt par som ska tillrbinga ett par veckor i Stockholm på semester”, eller ett par tjejer som är på “språkresa”.

“Jag skulle önska att lägenhetsinnehavarna kunde tänka ett steg längre och intressera sig lite mer för vem som ska bo i deras lägenhet”, säger Simon Häggström till DN.

Uppdatering: Airbnb har nu mejlat ett uttalande till Breakit angående bolagets roll i det hela. Bostadstjänsten ställer inte på någon intervju men meddelar, via mejl och pr-konsult, följande:

"Vi har en nolltoleranspolicy för frågor som dessa. Över 70 miljoner gäster har bott med Airbnb och problem för värdar och gäster är otroligt sällsynta. Om problem uppstår, arbetar vi snabbt för att ta hand om våra värdar och gäster och för att permanent stänga av användare som missbrukat vår plattform och community", skriver Peter Huntingford, chef för samhällskontakter på Airbnb i Europa.

Läs fler artiklar
LÄS MER