Uppstickare tar in 18 miljoner till betalkort för pensionssparande

Pensioner
Uppstickare tar in 18 miljoner till betalkort för pensionssparande

Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det Bonnier-anknutna riskkapitalblaget NFT Ventures investerar i entreprenören Andreas Bonniers nya sparapp Nowo.

Bolagets app lanserar idag, på måndagen, och fungerar såhär:

En användare handlar på stan med sitt speciella Nowo-kreditkort. När månadsfakturan sedan kommer kan användaren välja att sätta av 2-10 procent av beloppet på fakturan till pensionen.

"Idén till Nowo fick jag på stan när jag såg alla unga som obekymrat drog sina kort på barer, caféer och i affärer. Jag vet att många funderar på sin pension men har inte hittat ett enkelt sätt att komma igång. Då slog det mig att man borde hitta ett sätt att pensionsspara varje gång man använder sitt kort", säger Andreas Bonnier, grundare av Nowo.

Bolaget meddelar i samma veva att det har tagit in riskkapital från NFT Ventures, riskkapitalbolaget som både erbjuder kontanter och annonsutrymme i mediekoncernen Bonniers kanaler i utbyte mot ägarandelar. 

Parterna har själv valt att inte kommunicera hur stor investeringen är. Men enligt Di Digital, som var först med att rapportera om nyheten, har bolaget tagit in 18 miljoner kronor i rundan.

I Nowos styrelse sitter utöver Andreas Bonnier också Sven Estwall, tidigare chef för Visa och Mastercard i Norden och numera rådgivare åt NFT Ventures, samt Acast-grundaren Öjje Holt.

Modellen påminner en hel del om det svenska rabattbolaget Wrapp, som sedan drygt ett år tillbaka erbjuder ett speciellt kreditkort som låter användarna samla data om den egna konsumtionen.

Enligt Nowos ledning är bolagets plan att tjäna pengar på det egna kreditkortet.

Jag tror dock att bolaget på sikt lär ha samma utmaning som Wrapp: Att få banker och kortutgivare att låta bolaget koppla appen till användarnas vanliga betalkort i stället för ett särskilt kreditkort. De flesta människor är trots allt tveksamt inställda mot att betala för sina kafébesök och annat på kredit.

Läs fler artiklar
LÄS MER