Trots alla rykten – svårt för Microsoft eller Twitter att köpa Tiktok

TwitterMicrosoftSociala medier

Donald Trump, USA:s president och Zhang Yiming vd Bytedance. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kommer Tiktok få amerikanska ägare?

Donald Trump vill förbjuda den kinesiska "korta klipp"-appen Tiktok i USA om appen inte får amerikanska ägare. Detta eftersom att ägarbolaget bakom appen, Bytedance, skulle kunna läcka amerikanska medborgares data till det kinesiska regimen (något som Bytedance sagt aldrig kommer att hända).

Sedan dess har det spekulerats vilt kring vem som kan komma att köpa Tiktoks amerikanska verksamhet. Microsoft har uppgetts sitta i förarsätet, men även Twitter har sagts vara sugna på att köpa den populära appen. 

Men det verkar osannolikt att någon av de amerikanska techjättarna ska kunna köpa Tiktok uppger källor för tidningen South China Morning Post. Källan säger till tidningen att chansen att att de lyckas inte är högre än 20 procent.

Twitter uppges exempelvis inte ha tillräckligt mycket pengar för att ha råd att köpa Tiktok.

Finns en tidsgräns för affären

Trump har gett Microsoft till den 15 september att sätta upp en plan, som säkrar de amerikanska medborgarnas personliga data, för förvärvet av Tiktok. Om ingen affär genomförs har Trump sagt att han kommer förbjuda appen i USA.

Enligt Reuters källor försöker Microsoft förhandla till sig en övergångsperiod som ger extra tid åt teknikaliteterna vid ett potentiellt Tiktok-förvärv efter att bolagen gått med på affären.

Bytedance har inte gett upp hoppet om att kunna stoppa Trumps förbud via domstol och uppges förbereda en stämningsansökan i amerikansk domstol. En vinst i domstolen skulle kunna göra att appen fortsatt skulle vara tillåten i USA.

Läs mer