Sök

Travnördarna vill digitalisera travsporten med Estable – nu ska de trycka på gasen

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Vi vill ge användarna all information på samma ställe”.

Hästspel är en miljardindustri och hundratusentals svenskar flockas runt tv:n för att följa när kusarna kampar om vem som ska ta sig först i mål.

Branschen har konkurrensutsatts efter att nya spellagen trädde i kraft förra året men det är fortfarande statliga ATG som är den allra största makthavaren på marknaden.

Även om djur, och hästar kanske speciellt, är oberäkneliga är det oftast så att den som har mest information har lättast att kamma hem storvinsterna. 

Men hur ska man hantera all den information som finns tillgänglig?

Det vill startupen Estable lösa. 

“Om jag tittar på den data som man får från ATG så krävs det ganska mycket kunskap och jobb för att jag ska kunna använda den”, säger Jani Ekonoja som startat tjänsten tillsammans med Fredrik Persson.

Travnördarna har byggt en digital plattform som med hjälp av artificiell intelligens snabbt analyserar alla den information som finns tillgänglig från till exempel ATG och Svensk travsport och ger användarna en analys som de kan använda sig av.

“Målet är att alla, från nybörjare till proffs ska kunna ha nytta av informationen.”

I dagsläget har bolaget inga intäkter utan har finansierats helt av investeringar från riskkapitalbolaget 1337Works som ägs av IT-entreprenören Deniz Yildirim.

Under hösten ska Estable ta in mer pengar för att kunna gasa vidare. 

Vid lanseringen kan alla använda plattformen gratis och man har tagit in 400 användare som får testa så att allt fungerar som det är tänkt. Men inom en snar framtid (runt årsskiftet) kommer användarna att börja få betala en månadsavgift för att vara medlemmar och ta del av de datadrivna analyserna.

I framtiden hoppas de också kunna crowdsourca analyser från användare.

“Staketkuskarna sitter på enormt stor kunskap och den hoppas vi att vi kan få dem att dela med sig av dem.”

Estable lanseras till en början i Sverige men har siktet ställt betydligt högre än så.

“Målet är att det inte ska springa en häst någonstans i världen utan att vi har data om den”, säger Jani Ekonoja. 

Läs mer