Permitteringarna billigare än väntat för staten – bara 43 av 95 miljarder behövs

Korttidspermittering Korttidsarbete
Permitteringarna billigare än väntat för staten – bara 43 av 95 miljarder behövs

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Fredrik Sandberg

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Tillväxtverket skriver ner notan rejält.

När corona-pandemin lamslog världen beslutade regeringen snabbt om att företag skulle ha rätt att korttidspermittera personal (åtgärden bytte senare namn till korttidsarbete). 

Anställda kunde gå ner i arbetstid men behålla en större del av lönen. Mellanskillnaden står staten för. Mer om hur det fungerar kan du läsa här. 

Prognoserna för statens kostnader för åtgärden sköt snabbt i höjden i mitten av maj sa finansminister Magdalena Andersson att kostnaden skulle landa på 95 miljarder kronor. 

Den siffran skrivs nu ner rejält när Tillväxtverket, som har hand om stödet, skickat sin senaste prognos till finansdepartementet. 

Enligt prognosen, som Dagens Industri har tagit del av, kommer notan istället att landa på 43 miljarder kronor. Det är i samband med att företag (Breakit också) har skickat in sina avstämningar till Tillväxtverket som siffran har kunnat skrivas ner.

”Vi kan se att det är många företag som i samband med avstämningen indikerar att de har behövt ett mindre stöd än de ursprungligen har ansökt om”, säger Richard Källstrand, som är avdelningschef på Tillväxtverket till Dagens Industri.

Läs fler artiklar
LÄS MER