Techjättarna krossade förväntningarna: "Nästan ogreppbart bra"

Apple Google
Techjättarna krossade förväntningarna: "Nästan ogreppbart bra"

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Slår förväntningarna på alla fronter.

Coronapandemin har slagit hårt mot den amerikanska ekonomin och på torsdagen fick vi reda på att BNP i USA backade historiskt höga 32 procent.

Men det verkar inte bekomma de amerikanska techjättarna, Facebook, Alphabet (Googles ägare), Apple och Amazon. Aktierna har rusat på börsen och förväntningarna var rejält uppskruvade när bolagen skulle rapportera på torsdagskvällen.

Och de gjorde ingen besviken.

"Rapporterna i sig är nästan ogreppbart bra", säger sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg & Partners till TT.

"De här bolagen har gått från att vara riktiga börsstjärnor till att bli stora svarta hål som slukar allt i deras närhet. Det är unikt."

Amazon dubblar vinsten

I Sverige har vi sett en kraftig ökning av e-handeln under pandemin men så sent som i april varnade Jeff Bezos, grundare och vd på giganten Amazon för att aktieägarna inte kunde räkna med någon vinst överhuvudtaget under kvartalet. Detta på grund av dyra åtgärder som bolaget har tvingats ta till under corona-krisen.

Men där fick han fel. Vinsten dubblades till 45 miljarder och Amazon anställde 175.000 personer bara i USA under april och maj.

Facebook, som ju lever på annonsintäkter, dubblade sin vinst under krisen till 45 miljarder samtidigt som omsättningen steg. 

Mark Zuckerbergs sociala medie-jätte har förutom pandemin även fått tampas med bojkotter från många storföretag. Bland annat har Disney stoppat annonseringen på plattformen efter kritik mot att inget görs mot hat på plattformen.

Google-ägaren Alphabet tog en smäll när vinsten föll med 30 procent men omsättningen backade bara 2 procent. Det var visserligen första gången bolaget redovisade en omsättningsminskning men ändå betydligt bättre än vad analytikerna hade förväntat sig.

Även Apple ökade omsättning och vinst – ett resultat av att hemmajobbare har köpt fler av bolagens produkter.. 

Läs fler artiklar
LÄS MER