Så hög lön har de anställda på Facebook och Google – i Sverige

Facebook Google Löner
Så hög lön har de anställda på Facebook och Google – i Sverige

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Reporter

Lönerna på techjättens kontor i Stockholm sticker verkligen ut. Nu har de till och med passerat Google Sverige, visar Breakits granskning.

Här på Breakit har det blivit något av en tradition att varje år undersöka vad anställda på de två techjättarna Facebook och Google egentligen tjänar i Sverige. Nu har de båda bolagen lämnat in sina respektive årsredovisningar till Bolagsverket och det visar sig att snittlönen på Facebook har tagit ett ordentligt kliv uppåt under fjolåret.

Här hittar ni fjolårets jämförelse.

Under 2019 hade Facebook Sweden i snitt 40 anställda, 17 kvinnor och 23 män. Snittlönen för dessa låg på 120.000 kronor i månaden. Ett rejält lönelyft då snittlönen låg på 103.254 under 2018.

Det innebär att de anställda på Facebook i Sverige gick om och tjänade mer än kollegorna i techbranschen som arbetade på Google under fjolåret. 

Google lämnade in sin årsredovisning för den svenska verksamheten tidigare i år. Sökmotorjätten har betydligt fler anställda i Sverige än vad Facebook har, hela 335 personer arbetade här förra året. 

Som ovan nämnt är alltså snittlönen för anställda på Google något lägre än vad de är hos konkurrenterna på Facebook. Med det är långt ifrån vatten och bröd om du jobbar på sökjätten. Snittlönen landade på 108.491 kronor i månaden ungefär i linje med året innan då den låg på 107.938 kronor.

En tidigare kartläggning från våra vänner på Di Digital har granskat snittlönerna för flera av Sveriges hetaste techbolag under 2017. Då var säkerhetsbolaget Yubico, med huvudkontor i Sverige, ohotad etta med en snittlön på 127.961 kronor i månaden. Därefter följde Google, Facebook, Amazon Web Services och Microsoft i den ordningen. På fjärde och femte plats återfanns spelsuccéerna King och Mojang.

Läs fler artiklar
LÄS MER