Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Elin Klings Totême klarar krisen – dubblar omsättningen

Elin Kling och Karl Lindman.

Elin Klings Totême står starkt i krisen – dubblar omsättningen och delar ut miljonvinster.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Elin Kling är ett välkänt namn inom modeindustrin och hon slog tidigt igenom som stilikon och ledande modebloggare. Idag har hon lagt bloggandet på hyllan, och för sex år sedan grundade hon klädmärket Totême tillsammans med sin man Karl Lindman.

“Min styrka ligger i att jag känner min konsument och tror mig veta vad hon vill ha och behöver”, har Elin Kling tidigare sagt.

När Breakit träffade Elin Kling i april förra året var hon på väg att stänga räkenskapsåret 2018/2019 med en omsättning på över 100 miljoner kronor med god lönsamhet. 

Då hade hon redan satt ribban för nästa mål – att dubbla omsättningen. 

”Nästa år ska vi omsätta 200 miljoner kronor med samma vinstmarginal, vi har redan sålt in två säsonger”, berättade Elin Kling.

Nu presenterar Totême sitt resultat för det brutna räkenskapsåret som sträcker sig till slutet av april i år. Bolaget nästintill dubblar omsättning från108 miljoner kronor till 213 miljoner kronor. De kraftiga tillväxten avspeglar sig även i resultatet som stiger från 27 miljoner kronor till 55 miljoner kronor efter finansiella poster.

Hoppat av vd-posten 

I våras klev Elin Kling av som extern vd och sitter idag som ordförande i styrelsen, medan vd-posten innehas av Sara Johanna Andersson. 

Totêmes styrelse har även passat på att dela ut vinst till bolagets ägare. I handlingarna framgår det att 20 miljoner kronor delas ut till aktieägarna. 

Klädindustrin är en av de sektorer som drabbats väldigt hårt under pandemin, framförallt den fysiska handeln. Sett till bokslutet verkar Totême inte lidit någon större skada till följd av corona. Ledningen bedömer dock att corona skulle kunna få negativa effekter på årets resultat, men skriver att de inte kan bedöma hur stora effekter i nuläget. 

”Styrelsen följer aktivt utvecklingen och vidtar löpande åtgärder för att begränsa effekten. De två sista månaderna på räkenskapsåret och första månaden på det nya räkenskapsåret visar inte på några större förändringar”, skriver ledningen. 

De berättar vidare att corona kom i vägen för planerna på att öppna ett andra showroom på NK i Stockholm i våras, men det ska sedan ha kunnat öppna redan i mitten av maj. 

Toteme AB är moderbolag till Toteme LLC som är baserat i USA och säljer bolagets produkter på den amerikanska marknaden. Det är oklart hur det går på den amerikanska marknaden då någon koncernredovisning inte upprättats.

Toteme AB är i sin tur ett dotterbolag under EKL Holding. Bland de större aktieägarna nämns Coquus Invest som innehar 10 procent. 

Läs mer