Sök

Felix Herngrens jätteklipp – så mycket betalade Bonnier för hans succébolag

FLXMedier

Felix Herngren och bild från tv-serien Störst av allt. Foto: TT/Netflix

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Förra sommaren sålde stjärnregissören Felix Herngren majoriteten av sin filmkoncern till mediejätten Bonnier. Prislappen har varit hemlig – tills nu.

De svenska produktionsbolagen levde under många år en tuff tillvaro på en marknad som dominerades av några få stora kunder. Sveriges Television och TV4 stod för merparten av beställningarna och kunde pressa priserna. Men så tryckte sig streamingtjänsten Netflix in på marknaden och förändrade plötsligt spelplanen radikalt.

Redan tidigare fanns HBO i Sverige och dessutom växlade Cmore och Viaplay upp tempot för att möta konkurrensen från Netflix.

I denna nya miljö har produktionsbolag med förmåga att skapa publiksuccér blivit glödheta. I takt med att streamingjättarna skruvat upp sina budgetar för lokala produktioner har produktionsbolagen kunnat öka både omsättningarna och marginalerna.

Haft succéer på Netflix

En av de stora vinnarna på detta skifte har varit stjärnregissören Felix Herngren. Han har varit mannen bakom flera av de senaste årens stora succéer. Hans bolag FLX lyckades sälja in den första svenska originalserien till Netflix – “Störst av allt”, baserad på Malin Persson Giolitos roman med samma titel. Därefter har FLX lyckats få beställningar på ytterligare två Netflix-serier.

2018 växte omsättningen i Felix Herngrens mediekoncern med 78 procent till 264 miljoner kronor och rörelseresultatet blev 19 miljoner kronor. 

”Marknaden för svenska dramaserier har exploderat och det är streamingtjänsterna som driver det”, konstaterade hans vd Pontus Edgren i en intervju med DI Digital i november förra året.

Då hade FLX fått i en ny storägare. I juni 2019 köpte nämligen mediejätten Bonnier in sig i Felix Herngrens skapelse. Då var både köpare och säljare förtegna om de ekonomiska detaljerna i uppgörelsen men i dagarna blev årsredovisningen i Bonnier-koncernen offentlig och där avslöjas siffrorna.

Så mycket betalar Bonnier

I en fotnot framgår att köpeskillingen uppgick till 144 miljoner kronor och då kunde Felix Herngren och hans partner Pontus Edgren behålla en rejäl del av bolaget. Bonnier-koncernen, via dotterbolaget SF Studios, fick för köpeskillingen 68,9 procent av ägandet. Det innebär att hela FLX värderades till 209 miljoner kronor i transaktionen.

Exakt hur mycket Felix Herngren fick ut i affären framgår inte i Bonnier-koncernens årsredovisning. Men i Felix Herngrens privata aktiebolag, vars årsredovisning nyligen blev offentlig hos Bolagsverket, har det trillat in hela 53 miljoner kronor i samband med försäljningar under fjolåret.

Av årsredovisningen framgår också att Felix Herngren unnat sig en rejäl aktieutdelning till sig själv. 146.600 kronor per aktie närmare bestämt vilket innebär en sammanlagd utdelning till Felix Herngren på 73,3 miljoner kronor för 2019.

Läs mer