Telia ger Zound ny chans – lägger (tillfälligt) säljplanerna på is

Zound industries Telia
Telia ger Zound ny chans – lägger (tillfälligt) säljplanerna på is

Jeremy de Maillard och Allison Kirkby. Foto: Press & Janerik Henriksson / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Jätten ville komma ur sitt ägande i våras, enligt Breakits källa.

I drygt sex år har teleoperatören Telia varit storägare i hörlurstillverkaren Zound industries. Investeringen har gjorts genom Telias riskkapitalarm och därför borde aktierna vid det här laget reda varit sålda. Telias investeringshorisont är nämligen egentligen högst fem år, men i fallet Zound har man tvingats göra ett undantag.

Ursprungsplanen var att sälja sina aktier i samband med att Zound börsnoterades under hösten. Men i början av året sköts noteringsplanerna på framtiden samtidigt som de dåvarande vd:n Pernilla Ekman fick sparken. Försäljningen under 2019 blev en besvikelse och växte bara med 8 procent till 2 miljarder kronor samtidigt som vinsten halverades till 44,3 miljoner kronor. I den inofficiella aktiehandeln utanför börsen har aktien gått svagt med en minskning på runt 50 procent senaste året. Hela bolaget värderades till runt 1 miljard kronor i våras. 

När noteringen frös inne försökte Telia, enligt Breakits källa, hitta en köpare utanför börsen men nu har de ansträngningarna avbrutits. Bolaget fick en ny vd i form av fransmannen Jeremy de Maillard förra veckan och Telia vill ge honom chansen att växa verksamheten.

“Vi har egentligen ägt aktierna längre än vi velat och till rätt pris är de självklart till salu. Men vi tror att det går att skapa stora värden framåt och då vore det dumt att sälja i det här läget”, säger Johan af Sandeberg som förvaltar Telias riskkapitalportfölj.

Allison Kirkby tog över som ny vd för Telia i oktober men Johan af Sandeberg har inte fått några nya direktiv för sin verksamhet:

“Nej, vi fortsätter våra investeringar som tidigare. De här innehaven är inte särskilt stora om man tittar på hela Telias balansräkning utan ska mer ses som en del av vårt innovationsarbete”, säger Johan af Sandeberg som vid sidan av Zound även har innehav i Solidtango, Kivra Finland och Ebuilder i sin portfölj.

Läs fler artiklar
LÄS MER