Sök

Ekobrottsmyndigheten utreder fusk med omställningsstödet

Corona

Foto: Stina Stjernkvist / TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Flera företag utreds av åklagare.

I slutet av april beslutade riksdagen om att införa så kallat omställningsstöd. Stödet var tänkt att hjälpa företag som tappat stora delar av sin omsättning på grund av corona-pandemin (mer om hur det funkar kan du läsa här).

Myndigheterna förväntade sig att trycket skulle bli högt, men hittills har bara 10.000 företag ansökt, och 8.000 företag fått dela 459 miljoner kronor. 

Det betyder dock inte att de som ansökt inte granskas. Sveriges Radio rapporterar att Ekobrottsmyndigheten inlett flera pågående utredningar mot företag och organisationer som ansökt om omställningsstöd. 

Men anmälningarna har inte duggat tätt precis, hittills rör det sig om sex anmälningar. Det handlar inledningsvis om misstankar som uppstått vid behandling av själva ansökan. Henric Fagher, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, säger att det längre fram kan komma att röra sig om anmälningar om mer avancerat fusk. 

”Men det har bara gått några veckor så vi förväntar oss att Skatteverket ska upptäcka och fatta misstankar om brottslighet i fler ärenden och det kan säkert röra sig om ett stort antal anmälningar under hösten”, säger Henric Fagher till SR. 

Den som inte håller sig till reglerna riskerar böter eller fängelse. Skatteverket kommer även att kräva tillbaka pengarna om stödet har betalats ut felaktigt. 

Läs mer