Sök

Voi gjorde förlust på 770 miljoner – tar in nytt kapital och ser tecken på lönsamhet

VoiTransportElscooter

Foto: Press/Voi

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Siktar på att rulla in i Storbritannien inom kort.

Den svenska elsparkcykel-jätten Voi växte ordentligt under 2019 och omsatte 317 miljoner kronor. När Voi drog igång sin verksamhet i juni 2018 landade omsättningen jämförelsevis på 12 miljoner kronor. 

Det framgår av siffror som Voi delat med sig av i ett pressmeddelande under torsdagen.

Samtidigt skrivs förlusten på sista raden till hela 770 miljoner kronor under fjolåret, enligt bokslutet som Di Digital har tagit del av. Jämfört med ett minusresultat på 80 miljoner under 2018.

Stärker kassan

Nu plockar elsparkcykelbolaget in 30 miljoner dollar, cirka 270 miljoner kronor i nytt kapital från både existerande och nya investerare. Det är VNV Global (tidigare Vostok New Ventures) som är huvudinvesterare i nyemissionen. Pengarna ska användas för att expandera till nya marknader, där Storbritannien lyfts fram som ett av länderna där Voi vill etablera sig.

“Vår starka utveckling hittills i år bådar gott för vår lansering i Storbritannien där regeringen har påskyndat lanseringen av elsparkcyklar i städer över hela landet, som en åtgärd för att möjliggöra socialt distanserat resande. Vi förväntar oss att tilldelas licenser inom de närmsta veckorna för att kunna ta mikromobilitet till brittiska städer för första gången, och vi har en stark finansiell ställning för detta åtagande”, säger Mathias Hermansson, finanschef och vice vd för Voi Technology i pressmeddelandet.

Rullar in i Storbritannien

Voi lyfter även fram att bolaget för första gången hade uppnått lönsamhet under juni månad i år. Planen är också att uppnå lönsamhet för helåret 2021, där bolagets vinst per elsparkcykel kommer att vara fokus för att lyckas.

“Coronaviruset har återställt branschen som vi nu kan dra nytta av och vi är väl utrustade för att kapitalisera på det starka momentum vi ser post-Covid-19. Den fantastiska ekonomin vi ser i vår nya elsparkcykel, Voiager V3X, har överträffat även våra förväntningar och vi ser nu effekten av de strukturella förbättringarna i unit economics som vi har arbetat hårt för. Vår nya generation elsparkcyklar möjliggör lönsamhet vid både lägre prissättning och lägre användningsnivåer, vilket banar väg för utbrett anammande av elsparkcyklar i Europeiska städer, vilket vi har i fokus”, säger Mathias Hermansson.

“Det har varit ett tufft första halvår, men vi är mycket stolta över de framsteg vi gjort och allt hårt arbete från våra kollegor som gjort Voi till den mest effektiva operatören av mikromobiitet över hela Europa. Att rapportera månadsvinst är en enorm milstolpe inte bara för oss, utan för hela branschen som har fått utstå så mycket skepsis under det gångna året.”

Under fjolåret växte Voi från 31 till 409 anställda. I dag är bolaget verksamma i 40 städer fördelade över 11 länder.

Läs mer