Den digitala vårdcentralen Kry flyttar in på apoteket i fyra städer

Digital vårdcentral
Den digitala vårdcentralen Kry flyttar in på apoteket i fyra städer

Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Hälsostartupen Kry gör det möjligt att gå till doktorn på apoteket. "Den vanligaste kundgruppen är folk som har glömt att deras recept har tagit slut och desperat behöver ett nytt", säger medgrundaren Fredrik Jung Abbou.

Lanseringen sker i samarbete med apotekskedjan Lloyds. Syftet är att göra det möjligt att fixa både diagnos och medicin på en gång - i stället för att först gå till en vårdcentral och sedan en ytterligare promenad till närmaste apotek.

Konceptet skiljer sig från den grundidé som Kry och bland andra konkurrenten Min Doktor arbetar med - som går ut på att patienterna "går till doktorn" i hemmet.

“Man kan dra paralleller till e-handeln med det som kallas för omnikanal. Visst, allt mer av handeln sker helt och hållet på nätet men samtidigt ser vi en trend av att fysisk butik och e-handel smälter ihop. Om den där tröjan man vill ha inte finns i rätt storlek i butiken vill man, direkt i butiken, kunna beställa hem den i rätt färg från nätet. Det här är samma trend fast inom vård", säger Krys medgrundare Fredrik Jung Abbou.

Han berättar att bakgrunden till lanseringen är att Lloyds har identiferat ett behov hos kunderna.

"De har 5-15 kunder om dagen som kommer in för att hämta ut ett recept, eftersom de har glömt att de har hämtat ut sin sista dos. Folk blir ofta väldigt besvikna och stressade av det. Nu kan personalen i kassan säga 'det är lugnt, gå in här i rummet intill så kan du ta ett videomöte med en läkare för att få ett nytt recept. Så man kan säga att den vanligaste kundgruppen för det här är folk som har glömt att deras recept har tagit slut och desperat behöver ett nytt'", säger Fredrik Jung Abbou.

Är inte er plan på sikt att skicka en pushnotis i Kry-appen som påminner folk om att deras recept har gått ut?

"Så är det förstås. Men den här utvecklingen är i en så tidig fas. Vi tror att videomöten på apoteket kommer att vara en relevant faktor som driver på e-hälsa de närmaste fem åren".

Videomöten lanseras på torsdagen i ett antal av Lloyds apotek i Göteborg, Stockholm, Strängnäs och Insjön.

Läs fler artiklar
LÄS MER