Sök

Apoteksutmanaren Meds vinner mark – “Finns såklart aptit för att växa ännu starkare”

Medse-handelNätapotek

Björn Thorngren. Foto: Pontus Lundahl/TT/Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Så går det för det kaxiga nätapoteket.


Det snabbväxande nätapoteket Meds har gett sig in på marknaden med buller och bång. Målsättningen är bland annat att ge Pär Svärdsons miljardbolag Apotea en riktig fight – och utmanaren har tagit in hundratals miljoner kronor för att förverkliga sina visioner. 

Meds har tidigare kommunicerat att de räknade med att omsätta minst 100 miljoner kronor under 2019. 

När nätapoteket nu presenterar sitt bokslut står det klart att omsättningen uppgick till 88 miljoner kronor under förra året. Inte riktigt enligt prognos, men ett rejält uppsving från de tidigare 23 miljoner kronorna under 2018, då räkenskapsåret dock startade under våren. 

Den kraftiga ökningen kopplas till ett breddat sortimenten och större kundbas. Björn Thorngren, grundare och vd på Meds, kommenterar siffrorna. 

“Det var inte riktigt lika högt som vi hoppats på. Det var framförallt receptbelagt som vi tyckte var svårt att få att växa så snabbt som vi hoppats, men det har ändrats nu efter krisen”, säger Björn Thorngren. 

Samtidigt uppgår förlusten till 86 miljoner kronor. 

Kommer ni fortsätta ta förluster i den här storleken? 

“Det beror på hur vi väljer att fortsätta växa. Vi har pengar för ett bra tag framöver, men ser vi bra kpi:er så finns det såklart aptit för att växa ännu starkare”.

Corona driver snabb tillväxt 

Breakit har tidigare berättat att coronakrisen lett till högt tryck hos nätapoteken. Björn Thorngren säger att apoteksmarknaden håller på att förändras helt mot det digitala och räknar med att allt mer försäljning blir nätbaserat. Meds plan är att ta så mycket marknadsandelar som möjligt och såväl personalstyrkan som omsättningen har fördubblats under corona. 

“Nu kommer omsättningen blir dubbel och mer, exakt hur mycket är lite svårt att säga just nu. Vi väljer att växa och vi kan växa ännu snabbare än vi gör idag, men det gäller att göra det med kvalitet också”, säger Björn Thorngren. 

Han berättar att bolaget nyligen tecknat ett avtal på en ny lokal i närheten av centrala Stockholm, som är fyra gånger större än den nuvarande.  Björn Thorngren spår att mycket kommer att hända på apoteksmarknaden framöver. 

“Det ska bli spännande att se hur de stora kedjorna kommer att agera, de har kört online lite med vänsterhanden och det står för ett par procent av deras omsättning. Är de beredda att ta klivet och ställa om nu? Det ska bli intressant att se”. 

Meds har tagit in totalt 250 miljoner kronor i riskkapital.. Vid slutet av förra året hade bolaget 115 miljoner kronor kvar i kassan. 

Läs mer