Sophie Stenbeck om nya fonden: "Två sektorer där det exploderar nu"

Max Ventures riskkapital e-handel
Sophie Stenbeck om nya fonden: "Två sektorer där det exploderar nu"

Sophie Stenbeck. Foto: TT.

Johanna Ekström

Reporter

Till skillnad från sin storasyter Cristina Stenbeck, som de senaste åren satsat på en rad svenska startups, är Sophie Stenbeck mer av en doldisinvesterare. I en intervju med SvD berättar hon om sin strategi – och sin okända e-handelssatsning.

Sophie Stenbeck kontrollerar drygt 12 procent av rösterna i Kinnevik. 

Vid sidan av det har hon byggt upp ett eget investeringsbolag, Max Ventures. Hon tog över som partner i bolaget efter att hennes lillebror Max Stenbeck gick bort i sviterna av diabetes under 2015. 

Bolagets två fonder har investerat i ett 50-tal bolag i USA och Norden. Nu har de nyligen rest en tredje fond på 350 miljoner kronor. 

“I samband med coronapandemin har vi sett två sektorer gå mot strömmen och explodera: e-handel och hälsa. Därför fokuserar vi på de sex bolag i vår portfölj som presterat bäst. De får extra kapital”, säger hon till SvD.

"Visar vilka som triggas av en utmaning"

Coronapandemin fick dock flera investerare till nya fonden att dra öronen åt sig. 

“Krisen har visat vilka investerare som är opportunistiska – och vilka som triggas av en utmaning och har velat dubbla sin insats”, säger hon till tidningen.

I Max Ventures portfölj finns bland annat svenska AI-bolaget Sana Labs, bloggportalen Bloglovin, mjukvarubolaget Climateview och e-handlaren Corro som hon är medgrundare i.

Corro, som beskrivs som hennes "personliga favorit", säljer ryttartillbehör, men finns ännu inte på den svenska marknaden.

Nyligen kunde Breakit också avslöja att hon gått in i den hemlighetsfulla svenska musikstartupen Starmony. 

“Att se glapp i marknaden och snabbt identifiera bolag som kan fylla dem är min starka sida. Jag har en extremt stark magkänsla, som jag alltid litar på. Men bolagens siffror måste jag spendera längre tid med”, säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER