Eneo solutions kopierar lysande idé - startar svenska solfonder

Eneo SolutionsSolarcity

FOTO: STEFAN LUNDELL

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Med pengar från bland annat Klarna-grundarna i ryggen och en affärsmodell framtagen av superentreprenören Elon Musk vill Harald Överholm nu vända upp och ned på den svenska energimarknaden.

Tillsammans med sina medgrundare Wilhelm Löwenhielm, Richard Nicolin och Max Metelius fick han in 12 miljoner kronor i riskkapital i slutet av 2013 till bolaget Eneo Solutions.

Men det är först nu som Harald Överholm börjar få fart på verksamheten.

Han fick idén efter fältstudier hos entreprenörsdrivna solcellsföretag i Kalifornien. Där har solenergimarknaden växt kraftigt under 2000-talet. Nyckeln till framgångarna har varit en kombination av finansiell ingenjörskonst och entreprenörskap.

I stället för att små enskilda aktörer har byggt egna solcellsinstallationer har entreprenörer skapat större strukturer med en mängd solelanläggningar. Det har effektiviserat uppbyggnaden och driften väsentligt och gett billigare finansiering.

Eftersom kunden binder upp sig att köpa elen under en 20-årsperiod så blir risken relativt begränsad för den som investerar i någon av de många solfonder som har satts upp i USA.

Harald Överholm insåg att det måste gå att kopiera modellen och ta den till Europa. 

”Elon Musk är vår stora förebild. Han har ju varit med och byggt upp bolaget Solarcity med den här modellen”, säger Harald Överholm. 

För tre veckor sedan stängde Eneo Solutions sin första fond som var på 20 miljoner kronor. De pengarna ska finansiera upp emot tio nya projekt inom solenergi eller geoenergi (bergvärme i dagligt tal) som är Eneo Solutions andra verksamhetsben.

”Vi kommer om några veckor kunna presentera ett ramavtal med ett stort svenskt fastighetsbolag som innebär att de kommer ha våra solceller på de nya fastigheter de bygger”, säger Harald Överholm.

Inom de närmaste tre åren ska Eneo Solutions starta ytterligare sol- och geoenergi-fonder till ett värde av minst 1 miljard kronor.

”Intresset från stora investerare är mycket stort och vi har redan ett samarbete med två stora internationella solfonder”, säger Harald Överholm.

Visionen är att alla kommersiella fastigheter i Sverige på sikt ska ha solceller på taken.

”Absolut. Och av den marknaden vill vi ha säg 30 procent”, säger Harald Överholm.

Bakom bolaget står idag förutom grundarna bland annat två av Klarna-grundarna Niklas Adalbert och Victor Jacobsson. Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand är också knutet till bolaget som rådgivare. 

”Vi överväger att ta in ytterligare kapital för att finansiera en internationell expansion. Då handlar det om mer pengar än förra gången”, säger Harald Överholm.

Läs mer