Investera i startups när de behöver er som bäst

Investera i startups när de behöver er som bäst

Mikael Karlsson, vd på Almi invest.

Det är ett tufft läge i startup-Sverige! Till följd av krisen finns det ett stort behov att öka volymerna av riskkapital ut till startups. I samband med pandemin har regeringen beslutat om 400 miljoner i extra riskkapital till Almi Invest. Det extra riskkapitalet ska gå till att klara de akuta kapitalbehov som uppkommit i startupsektorn samt stötta den tidiga riskkapitalmarknaden i hela Sverige även på sikt. Nu letar Almi Invest efter ännu fler affärsänglar att saminvestera med i krisen.

Under krisen har det statliga riskkapitalbolaget Almi Invest investerat rekordhöga summor under mars till juni. Bara under maj månad investerades dubbelt så mycket som under samma period förra året.

Det höga trycket bekräftas också i undersökningar där två av tre startups måste ta in kapital inom sex månader för att överleva. Nu har regeringen beslutat om ett tillskott på 400 miljoner i extra riskkapital till Almi Invest för att möta upp efterfrågan bland innovativa startups.

Delägare i 345 bolag

"Corona-viruset slår hårt mot de tidiga startupbolagen och många riktigt spännande företag har svårt att lösa sin finansiering. Aktiviteten från affärsänglar styrs till stor del av börsutvecklingen och även om börsen har återhämtat sig så ser vi fortsatt att många affärsänglar drar ned på sina satsningar och fokuserar på sin befintliga portfölj", säger Mikael Karlsson, vd på Almi Invest

Almi Invest har även investerat i techbolag som köpts upp av jättar som Google, Microsoft, Qlik och Apple

Riskkapitalbolaget är Sveriges mest aktiva investerare i startups och är delägare i 345 bolag inom Tech, Life Science, Cleantech och Industri. De har under åren investerat i bolag såsom Tobii, Mips och iTech, som idag är miljardbolag på börsen. Almi Invest har även investerat i techbolag som köpts upp av jättar som Google, Microsoft, Qlik och Apple.

"Som statligt riskkapitalbolag är vår ledstjärna att finnas tillgängliga och vara aktiva oavsett kris och konjunktur. Rollen stärks i kristider då tillgången på privat kapital minskar. Jag kan också konstatera att det ofta startas fantastiska bolag i tuffa tider", säger Mikael Karlsson.

Investera tillsammans med Almi Invest – läs mer här

Rikstäckande investerarnätverk

Allt fler vill investera i startups, men som enskild affärsängel kan det stundtals finnas utmaningar att hitta bra bolag. Genom åren har Almi Invest saminvesterat i onoterat med flera hundra affärsänglar och investerare. För att underlätta för affärsänglar har Almi Invest ett digitalt investerarnätverk som täcker hela landet.

"Just nu ingår cirka 1 000 affärsänglar och privatinvesterare i vårt digitala investerarnätverk och hittills i år har investerarna där erbjudits 36 investeringsmöjligheter från vår portfölj. Vi uppskattar det goda samarbetet och ömsesidiga förtroendet vi har bland affärsänglar och investeringsbolag i Sverige", säger Mikael Karlsson

Är du en aktiv affärsängel och investerare som vill dela risk och uppsida samt är beredd att investera från 250 000 kronor till flera miljoner per bolag så kan du anmäla dig till Almi Invests investerarnätverk här: https://www.almi.se/almi-invest/investeringsfokus/

Almi Invest förvaltar cirka 3,5 miljarder kronor och investerar i startups över hela Sverige.

Läs fler artiklar
LÄS MER