Sök

Mantle överklagar Läkemedelsverkets beslut att förbjuda bolaget CBD-olja

Mantle

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Vår målgrupp är de som är intresserade av välmående och balans – inte de som önskar bota sjukdomstillstånd."

Kry-medgrundaren Josefin Landgårds nya bolag Mantle väljer att överklaga Läkemedelsverkets beslut om att förbjuda bolagets försäljning av CBD-olja på den svenska marknaden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Beslutet grundar sig på att Läkemedelsverket ansåg att produkterna inte var godkända som läkemedel och att det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna.

Mantle har nu lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten och ifrågasätter bland annat varför två bolag har stoppats när det finns över 20 olika aktörer som säljer CBD-produkter till Sverige. 

Bolaget skriver också att det krävs “kreativt tänkande” för att tolka deras beskrivningar av produkten på hemsidan till att den skulle ha medicinska effekter. Enligt Mantle är deras målgrupp en helt annan.

“Vår målgrupp är de som är intresserade av välmående och balans – inte de som önskar bota sjukdomstillstånd. Vi vet att många konsumenter älskar och vill köpa vår produkt, och vi tror på en reglerad CBD-marknad där de ska kunna känna sig trygga med att de köper säkra och högkvalitativa produkter från seriösa aktörer. Därför tycker vi att Läkemedelsverket sviker konsumenterna”, skriver Josefin Landgård i ett pressmeddelandet som fortsätter:

“Läkemedelsverket påstås vilja skydda folkhälsan, men det kan uppnås genom betydligt lindrigare och mer konstruktiva åtgärder, exempelvis genom att reglera vilseledande marknadsföring och kontrollera produkternas säkerhet och kvalitet. Det känns onekligen som att man vill stoppa försäljning av CBD i allmänhet, och griper efter halmstrån för att uppnå det.”

Mantle grundades av Josefin Landgård och Stina Lönnkvist. Bland bolagets investerare finns techprofiler som Cristina Stenbeck, Susanna Campbell och Sophia Bendz.

Läs mer