Sök

Stjärnentreprenörernas trampolinbolag Bounce i konkurs

BounceKonkurs

Mikael Söderlindh, grundare av Happy socks, och en av personerna som tog Bounce till Sverige. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Happysocks-grundarens trampolinsatsning, som backas av tunga techprofiler som Mojang-bröderna, har kraschat och försatts i konkurs.
”Det är stora skulder”, säger konkursförvaltaren Jakob Callmander.

För fyra år sedan lanserades trampolinparken Bounce i Sverige, av Happy Socks-grundaren Mikael Söderlindh, via ett franchiseavtal med det australiensiska bolaget Bounce International.

Bolaget har lockat till sig tunga techprofiler och bland annat tagit in kapital från Mojang-bröderna Carl Manneh och Jonas Mårtensson.

För två år sedan började det dock att skaka för Bounce, som driver trampolinparker i flera svenska städer och i Danmark. Bolaget hamnade i en betalningstvist med den australiensiska franchisegivaren som lämnade in en konkursansökan mot bolaget. 

Då vädjade grundaren Mikael Söderlindh till den australiensiska bolaget över mail. 

"Ingen vill skjuta till mer pengar i bolaget. Ingen vill köpa bolaget. Om ni fortsätter att pusha oss så riskerar allt att falla – det kommer implodera”, skrev Mikael Söderlindh. 

Det hela slutade med att konkursansökan drogs tillbaka och Bounce genomförde en omorganisation för att stärka lönsamheten. 

Under 2018 omsatte de svenska anläggningarna över 100 miljoner kronor och backade över 25 miljoner kronor. I augusti förra året uppgav Bounce att de vänt till svarta siffror samt att alla dotterbolag gick med vinst. I februari i år uttryckte vd:n Pernilla Isaksson hopp om framtiden. 

"Nu har vi investerat mycket i våra nya anläggningar. Vilket så klart är väldigt kostsamt. Men alla genererar en väldigt fin inkomst och har många hoppare. Nu ska vi göra annat än att bara bygga nytt för pengarna", sa Pernilla Isaksson till Breakit. 

Bounce försätts i konkurs 

Men nu har det tagit stopp för trampolinbolaget som lämnade in en ansökan om konkurs till Södertörns tingsrätt under förra veckan. Det gäller samtliga fyra svenska bolag inom koncernen. 

 “Grunden för yrkandet är att bolaget är på obestånd”, skriver företrädare i konkursansökan. 

På sin hemsida skriver Bounce konkursen drabbar runt 150 anställda. Corona pekas ut som en bidragande faktor till konkursen där man ska ha sett en kraftig nedgång i antalet besökare och försäljning. Bounce menar även att avsaknaden av, samt förseningar av, stödpaket och ekonomisk hjälp från staten ställt till det för dem. 

Bounce styrelse bedömer att förutsättningarna för att driva verksamheten försämrats och uppger att bolaget inte längre kan täcka sina löpande och fasta kostnader. 

“Detta trots stora åtgärder såsom kostnadsbesparingar i form av personaluppsägningar, avslutande av löpande avtal, försök till förhandlingar om avbetalningsplaner etc”, skriver Bounce. 

Pernilla Isaksson, vd för Bounce, kommenterar läget på hemsidan. 

“En i grunden välmående verksamhet, som uppvisat positiva siffror under 2019 och början av 2020, har på grund av COVID-19 slagits i spillror. Vi har dessvärre nått vägs ände efter flera månader av intensivt arbete för att försöka rädda företaget” säger Pernilla Isaksson.

Konkursförvaltaren: “Det är stora skulder” 

Bounce företrädare har inte gått att nå för kommentar. Det är oklart hur mycket vinst verksamheten genererat innan corona – men det står klart att Bounce tyngs av mångmiljonskulder. 

Jakob Callmander, konkursförvaltare för Bounce-koncernen, kan ännu inte säga exakt hur stora skulderna eller tillgångarna i samtliga bolag är. Han konstaterar dock att det rör sig om större volymer. 

”Det är stora skulder. Det är 30 miljoner ungefär i Bounce Scandinavia och sedan är det stora hyresskulder i dotterbolagen”, säger Jakob Callmander.

Samtidigt framgår det att de största fordringsägarna i Bounce Scandinavia är Danske Bank och Bounce International. Det vill säga den australiensiska franchisegivaren som begärde Bounce i konkurs under förra gången. Huruvida en ny tvist blossat upp framgår inte. 

Konkursen innebär att alla presentkort och typer av förbetalda biljetter upphör att gälla. De som har fordringar på Bounce kommer att få ställa sig på en fordringsägarlista. 

De bolag som berörs är Bounce Scandinavia Holding, Bounce Kungens Kurva, Bounce Hovås samt Bounce Toftanäs. Bounce Scandinavia Holdings danska dotterbolag Bounce Fields ApS är också försatt i konkurs i ett ärende som hanteras av en dansk konkursförvaltare. 

Breakit har sökt företrädare för Bounce som avböjer att kommentera. 

Läs mer