Sök

Annonssamarbete med Almi

Almi om de nya brygglånen: ”Vi har betalat ut 500 miljoner kronor till tillväxtbolag”

Sara Brandt, vice VD och chef Affärsområde Företagspartner på Almi.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Går att få på tio arbetsdagar – om företaget bedöms vara bärkraftigt före och efter covid 19-krisen.

Den 20 mars beslutade regeringen att tillföra 3 miljarder kronor till Almis lånefond, som en av flera stödåtgärder för näringslivet under inledningen av covid 19-pandemin.

En vecka senare, 27 mars, lanserade den statliga aktören ett helt nytt Brygglån riktat till riktat till startups och etablerade små och medelstora företag vars intäkter påverkats som en följd av coronakrisen. Samtidigt presenterades en ny, kostnadsfri rådgivningstjänst där företag bland annat kan simulera hur kassaflödet och resultat- och balansräkningen kommer att påverkas under krisen. 

Vi har beviljat över 1 300 Brygglån lån hittills

Responsen blev omedelbar. Samma dag fick Almi in 309 ansökningar på Brygglånet, och under perioden fram till nu är totala antalet propåer från krisens början i mitten på mars över 3 600 styck – fler än de 3 300 låneförfrågningar man normalt får in på ett helt år.

“Vi har beviljat över 1 300 Brygglån lån hittills, i pengar över 1 miljard kronor. Vi har betalat ut närmare 500 miljoner och vi väntar slutgiltigt besked från kund om resterande utbetalning”, säger Sara Brandt, vice VD och chef Affärsområde Företagspartner på Almi. 

Företagslån, riskkapital och affärsutveckling – läs mer om Almi här

Ställde om snabbt

Arbetet med att ta fram Brygglånet tog fart flera i början av mars. Med åtgärderna från den förra finanskrisen i färskt minne kunde Almi snabbt börja ställa om resurserna, börja rekrytera och ta fram en låneprodukt som kunde möta den dubbelstöt som kom att drabba näringslivet.

“Vi såg dels att restriktionerna i samhället skulle minska efterfrågan på många produkter och tjänster, dels att försämrade logistikkedjor skulle drabba företag som inte längre kunde få tag på insatsprodukter, oavsett efterfrågan. Därför mobiliserade vi våra krafter så att vi kunde ha Brygglånet med tillhörande rådgivning klart snart efter att regeringen tilldelade pengarna”.

Brygglånet är just ett lån – inte ett bidrag – och ska betalas tillbaka

Brygglånet är just ett lån – inte ett bidrag – och ska betalas tillbaka. Ett företag som ansöker om Brygglånet måste vara kunna uppvisa att det var bärkraftigt före krisen – och att det efter en genomlysning bedöms vara det efteråt. För ungefär var femte företag som ansöker om Brygglånet landar man gemensamt i att ett Mikrolån eller Tillväxtlån passar bättre för deras finansiella situation.

I början tog det upp till fem veckor att hantera varje enskild låneansökan. Idag går det i bästa fall på två veckor, om företaget är införstådda med hur mycket information som krävs för att Almi ska kunna göra en bedömning.

“Vi måste vara självkritiska och konstatera det var viss kö i början beroende på den extremt höga efterfrågan. Men vi jackade upp resurserna och har jobbat dygnet runt för att digitalisera delar av kreditprocessen och snabba upp hanteringen och har bevisat att Almi fungerar bra när det gäller”.

Vi måste hitta en bra balans mellan att hjälpa de bolag som har de svårt och samtidigt lyfta de som satsar just nu

Glömmer inte bort tillväxtföretag som satsar

Även om många företag, både små och stora, drabbats hårt under covid 19-pandemin och dess följder, är det inte helt nattsvart i näringslivet. En del branscher går framåt och där fortsätter Almi vara en resursstark partner och rådgivare.

“Vi måste hitta en bra balans mellan att hjälpa de bolag som har de svårt och samtidigt lyfta de som satsar just nu. Vi har resurser att klara av båda delar och behöver inte säga nej till kunder som vill ha tillväxtrådgivning”, säger Sara Brandt som har tre tips till hur tillväxtbolag bör arbeta framåt.

“Jag är övertygad om att företag som tidigt under tillväxtresan bygger in hållbarhet i affärsmodellen, satsar hårt på digitalisering och har ett stort exportfokus kommer att stå sig bra. Vi ska inte gå tillbaka till det normala, utan vi ska gå framåt och försöka vända det här till något positivt.”

Läs mer om Almi här

Läs mer