Notsohotify lyfter fram doldisarna på Spotify

Breakit - Notsohotify lyfter fram doldisarna på Spotify

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Sajten har funnits i mindre än två veckor men har redan tagit fram 10 000 okända låtar åt användare från fler än 15 länder. Vi testade sajten som vänder upp och ner på popularitetsrankningen för att få fram listor med låtar som sällan eller aldrig spelas.

Tjänsten är gratis och Herman Brolin som tillsammans med Alexander Wallin har skapat sajten säger att det är ett icke vinstdrivande projekt som drivs av passion för musik.

“Vi vill göra det lättare för alla att hitta ny musik”, säger Herman Brolin som berättar att han själv tidigare bara lyssnade på sina favoritskivor - om och om igen.

Genom att använda Spotifys API och popularitetsrankning genererar Notsohotify en spellista med det absoluta bottenskrapet.

“Det finns mycket konstig musik där men det finns också riktiga guldkorn. Notsohotify ska göra det lättare att vaska fram guldet”, säger Herman Brolin.

Själv har han upptäckt artister som Lightnin’ Hopkins och Kid Ory and his Creole Jazzband.

“En del kanske redan känner till dem men för mig var det helt nytt. Och om du inte gillar musiken så får du i alla fall en hel del skratt.”

Vi på Breakit bestämde oss för att testa tjänsten och fick fram en lista med alltifrån chock-punk-rockbandet  The Voluptuous Horror of Karen Black till den amerikanska sångerskan Tori Amos och norska jazzsångerskan Rebekka Bakken.

Textrader som “Peg told Greg she liked to make things out of chairs” kanske förklarar varför skådespelerskan, producenten och aktivisten Marlo Jones aldrig riktigt har tagit sig in på topplistorna.

Men den moderna streamingvärlden har definitivt gått miste om något i Crackers sarkastiska “Teen Angst (What the world needs now)” och Peggy Seegers mestadels kärleksfulla “Song for Callum”.

Den stora spridningen mellan genre och tidsepok gör det möjligt att hitta precis vad som helst.

Herman Brolin berättar att sajten vill kunna erbjuda en mer individanpassad tjänst så småningom.

“Vi vill ha en filterfunktion så att du som användare kan välja att du till exempel vill ha jazzmusik från USA och Mexiko från 1930-1945.”

Det ska också vara möjligt för användare att tipsa om och rösta på enskilda låtar.

“Lite som en topplista över bottenlåtar”, förklarar Herman Brolin.

Men prio ett är att få in fler användare och få reda på vad de vill ha.

“Vi har en lång lista på saker vi vill göra men det är användarna som får styra”, säger Herman Brolin.

Än så länge har Spotify inte hört av sig och Notsohotify har heller inte kontaktat dem.

“Vi är bara glada att de har den goda smaken att lägga ut så bra API”, säger Herman Brolin.

Kanske kommer Spotify märka av förändringar i användningen när de minst populära låtarna plötsligt får uppmärksamhet. Själv lägger jag till ett antal Cracker-låtar i en spellista och tillbringar resten av dagen med att försöka få refrängen till Tori Amos “Posse Bonus” ur huvudet.

“Det kommer finnas artister som får sin första spelning på Spotify tack vare oss och lyssnare kommer att kunna hitta nya favoritlåtar”, berättar Herman Brolin.

Läs fler artiklar
LÄS MER