Acast stärker kassan – med en halv miljard

Acastpodcast

Ross Adams, vd Acast. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Poddcastbolaget Acast har säkrat en halv miljard i finansiering från de befintliga svenska ägarna och Europeiska investeringsbanken.

Det handlar dels om en nyemission på 250 miljoner kronor där pengarna kommer in från de fem största ägarna Alfvén & Didrikson, Moor Capital, Bonnier ventures, Första AP Fonden och Swedbank Robur, skriver Dagens Industri.

Dessutom har man nu utnyttjat den kredit på 261 miljoner kronor man tidigare har fått från Europeiska investeringsbanken.

Bolaget värderas enligt uppgifter till DI till 260 miljoner dollar, nästan 2,5 miljarder svenska kronor, en rejäl ökning från senaste man tog in pengar för ett och ett halvt år sedan då värderingen låg på 180 miljoner dollar.

Ville ha in amerikanska investerare

Acast har tidigare diskuterat med strategiska investerare i USA men inte lyckat komma i mål med dessa förhandlingarna. Orsaken är det osäkra läget i spåren av coronakrisen. Men Acasts vd Ross Adams tonar ned detta misslyckande.

“Att få in en amerikansk investerare är något vi vill lyckas med – och något som vi enkelt kunde ha lyckats med”, säger han till Dagens Industri.

“Vi var i framskjutna samtal med ledande och välrenommerade amerikanska investerare. Med tanke på den osäkra marknaden var tajmingen inte den bästa, men det betyder inte att intresset från dessa aktörer har svalnat.

Förra året dubblade Acast omsättningen till 361 miljoner samtidigt som förlusterna växte till 123 miljoner kronor.

Stämningen, bonusen och jätteemissionen – läs vår analys av poddbolaget årsredovisning.

Nyfiken på mer om Acast? Missa inte grundaren Måns Ulvestam på Breakit Scaleup Week – kolla in det heta programmet här

Läs mer