Sök

EU bekräftar konkurrensutredningar av App Store och Apple Pay

SpotifyApple

Daniel Ek, vd Spotify, Tim Cook, vd Apple

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Spotify får gehör från EU.

I mars förra året anmälde Spotify Apple till EU-kommissionen för att de ansåg att den amerikanska techjätten snedvred konkurrensen. I centrum för klagomålen är att Apple tar ut en avgift på 30 procent vid köp i App Store – exempelvis om du ska betala för Spotify – samtidigt som man konkurrerar med egna tjänster inom till exempel musikstreaming och e-böcker.

"De agerar både som spelare och domare för att medvetet begränsa andra app-tillverkare", skrev Daniel Ek i en bloggpost.

Japanska Rakutens dotterbolag Kobo, som säljer e-boksläsare, kritiserade så sent som häromdagen Apples agerande.

Nu kommer en liten delseger för den svenska streamingjätten. EU-kommissionen meddelar nämligen att de öppnat utredningar för att se om Apples regler för apputvecklare och betaltjänsten Apple Pay bryter mot konkurrensreglerna.

Får inte snedvrida konkurrensen

Apples motargument har varit att det är fritt för bolagen att välja om de vill sälja sina tjänster eller inte via App Store.

"Vi måste se till att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med sin musikströmningstjänst Apple Music eller med Apple Books. Jag har därför beslutat att titta närmare på Apples regler för App Store och deras efterlevnad av EU:s konkurrensregler", säger Margrethe Vestager.

I ett skriftligt uttalande säger Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez att Apples agerande har missgynnat konsumenter.

"Det här är en bra dag för konsumenter, Spotify och andra apputvecklare i Europa och världen."

När det gäller Apple Pay är det en separat utredning som kretsar kring villkoren Apple sätter upp för att integrera tjänsten i appar och på webbsidor.

Läs mer