Swappie köper och säljer begagnade Iphones – får in 375 miljoner: “Otrolig efterfrågan”

SwappieMobiltelefoner

Jiri Heinonen, marknadschef och Sami Marttinen, vd på Swappie. Foto: Pres

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Finska snabbväxaren fyller kassan rejält.

För tre år sen drog Sami Marttinen och Jiri Heinonen igång Swappie i Finland. Idén var att köpa in gamla iphones, renovera dem i en egen fabrik och sen sälja vidare telefonerna direkt till konsumenter via bolagets egna e-handel. 

Sedan dess har bolaget växt ordentligt. 2019 omsatte de över 320 miljoner svenska kronor och i maj i år femfaldigade de omsättningen jämfört med samma period året innan. 

Samtidigt har Swappie nu vuxit till över 261 anställda i 31 länder, bland annat i Sverige.

Nu fyller de kassan med 375 miljoner kronor i en nyemission där bland annat finska Tesi deltar tillsammans med Lifeline Ventures, Reaktor Ventures och Inveture.

“Vi har redan sett en otrolig efterfrågan på renoverade telefoner och vi är väldigt glada över att tillkännage dagens investering”, säger Sami Martinnen, vd på Swappie i ett pressmeddelande.

“Det innebär att vi kan påskynda vår internationella expansion och etablera den cirkulära smartphonekonomin i hela Europa.”

Till en början ska man satsa i Tyskland, Irland, Portugal och Nederländerna och 400 nya medarbetare kommer att anställas under det närmaste året. 

Läs mer