Snabbväxande vego-bolaget Seitanfoods lägger ner efter skandal: ”Trött på hela skiten”

Seitanfoods Vego
Snabbväxande vego-bolaget Seitanfoods lägger ner efter skandal: ”Trött på hela skiten”

Foto: Produktbild / Skärmdump / Facebook

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

"Företaget kommer att avvecklas inom en snar framtid", skriver vegobolaget Seitanfoods på sin sajt.

Den senaste tiden har det snabbväxande veganföretaget Seitanfoods – som säljer produkter via egen e-handel samt jättar som Ica, Coop och Axfood – varit i rejält blåsväder. Orsaken är att bolagets grundare och vd Nikolaos Pizanias skrivit rasistiska inlägg kopplade till Black Lives Matter-protesterna.

Enligt tidningen Syre ska Pizanias bland annat ha skrivit på Facebook att ”de kolorerades endgame är ett folkmord på vita, eller rättare sagt deras utrotning” och att ”de hatar vita och vill utrota dem”.

Vd:n ska därefter ha påstått att kommentarerna skrevs från ett fejk-konto – något som han senare medgav inte var sant.

De olika uttalandena har skapat en storm på bolagets Facebook-sida med uppmaningar om bojkott, och Coop har även brutit samarbetet med bolaget.

Nu meddelar Seitanfoods på sin sajt att företaget kommer att avvecklas.

“Goda nyheter för de som ogillar Seitanfoods! Dåliga nyheter för de som gillar Seitanfoods! Företaget kommer att avvecklas inom en snar framtid!”.

Tappat sina leverantörer

På bolagets Facebook-sida skriver Seitanfoods att man tappat i stort sett alla sina leverantörer. Samtidigt menar Nikolaos Pizanias, i intervjun med Syre, att företaget har fler problem än den senaste skandalen.

”Det finns ju en orsak till att jag varit så provokativ och frispråkig i sociala medier. Jag har vetat att mitt företag är på dekis och på väg in i det som nu har hänt: en krasch, kollaps eller avveckling.”

"Jag är trött på hela skiten om jag ska vara uppriktig. Och det kanske har bidragit till att jag gjort de här provocerande grejerna som har utlöst det här.”

Företaget har samtidigt varit framgångsrikt de senaste åren. 2016 omsatte bolaget 5 miljoner kronor – en siffra som sedan dess ökat till 23,6 miljoner kronor 2019. Bolaget har även varit lönsamt, med ett resultat före skatt på närmare 2 miljoner kronor 2019.

Tagit avstånd från sina uttalanden 

Nikolaos Pizanias har på Facebook-sidan och i radiokanalen P3 tagit avstånd från sina uttalanden, som han medgett kunnat uppfattas som rasistiska och hatiska.

Men han har samtidigt svårt att förstå de starka reaktionerna.

”Jag förstår inte att jag kan vara en person som blir så massivt hatad. Jag är bara en snubbe. Vissa säger att jag har ett storföretag och är en offentlig person, njae, ja jag har en tråkig trist lagerlokal och två anställda. Vi är tre personer.”

I ett inlägg publicerat på Seitanfoods Facebook-sida på söndagen skriver vd:n att vegan-rörelsen är ”kidnappad av hjärntvättade ärkeidioter”.

Läs fler artiklar
LÄS MER